ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι γνωρίζουμε για τη ζωή μετά την ευλογιά των πιθήκων;

26 September 2022, 18:00

images

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, οι υγειονομικοί, οι ερευνητές, αλλά και ο ανήσυχος πληθυσμός προσπάθησαν να προσδιορίσουν πώς μεταδίδεται ο ιός, πώς να τον αποτρέψουν και πώς διαδραματίζεται η μόλυνση στον οργανισμό. Ωστόσο, ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στο τι έρχεται μετά τη μόλυνση.

Από τότε που η πρωτοφανής παγκόσμια επιδημία εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τις υγειονομικές αρχές στα μέσα Μαΐου, 65.415 κρούσματα έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 24.846 στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η επιδημία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι κάποιοι που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορεί να υποστούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μόλυνσης.

Μετά την ανάρρωση από αυτόν τον ιό που προκαλεί δερματική βλάβη, οι άνθρωποι συχνά περιμένουν με αγωνία κατά τη διάρκεια των μηνών για να δουν εάν η ευλογιά των πιθήκων θα τους αφήσει μόνιμες ουλές. Σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό και άλλους υγειονομικούς κι ερευνητές, φάνηκε ότι σε μερικούς ανθρώπους, οι πληγές δεν είναι μόνο σωματικές αλλά και ψυχολογικές. Δυστυχώς, είναι επίσης πιθανό ο ιός να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε ευαίσθητους εσωτερικούς ιστούς και να προκαλέσει επίμονο πόνο ή άλλα μακροχρόνια συμπτώματα.

«Ακριβώς επειδή δεν είστε πλέον μεταδοτικοί, δεν σημαίνει ότι έχετε επιστρέψει τελείως στο φυσιολογικό», είπε ο Matt Ford, 30 ετών, ένας ηθοποιός που κόλλησε τον ιό στις αρχές του καλοκαιριού και ελπίζει ότι τα σημάδια του, συμπεριλαμβανομένων των σημαδιών στο πρόσωπό του, θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται. «Έκανε πολλά στο σώμα μου, ειδικά σε πιο ευαίσθητες περιοχές».

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που αναζητούν απαντήσεις σε γιατρούς ή υπηρεσίες υγείας σχετικά με το τι να περιμένουν μετά την ευλογιά, έρχονται συνήθως αντιμέτωποι με ένα κενό πληροφοριών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περιβόητης έλλειψης έρευνας, καθώς ο συγκεκριμένος ιός δεν ήταν αντικείμενο μελέτης, διότι μέχρι αυτή την άνοιξη κυκλοφορούσε σε μεγάλο βαθμό μόνο στη δυτική και κεντρική Αφρική.  

«Θέλω απλώς να υπάρχουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά ίσως αυτό να χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά», είπε ο Brad, 33 ετών, κάτοικος της Νέας Υόρκης που προτίμησε να χρησιμοποιεί μόνο το μικρό του όνομα για να προστατεύσει το ιατρικό του απόρρητο.

Σε μια δήλωση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο επίτροπος υγείας της Νέας Υόρκης, Δρ. Ashwin Vasan, αναγνώρισε αυτή την έλλειψη καθοδήγησης, λέγοντας: «Είναι ακόμη ένα πρώιμο σημείο στο ξέσπασμα και τα είδη των μακροπρόθεσμων μελετών που απαιτούνται για την καλύτερη κατανόηση αυτών των ζητημάτων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε από αυτά που αναφέρουν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί και αναρρώσει».  



Σχετικά Άρθρα