ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά τι μας ελκύει σε έναν άνθρωπο

27 Αυγούστου 2020, 18:00

images

Η Δρ Carin Perilloux από το Νοτιοδυτικό Πανεπιστήμιο του Τέξας και ο Δρ Jaime Cloud, από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Όρεγκον, διεξήγαγαν μελέτη για να διερευνήσουν τι μας ελκύει σε έναν άνθρωπο περισσότερο. Χαρακτηριστικά στο πρόσωπο ή στο σώμα; 

Για τον λόγο αυτό ζήτησαν από 250 άνδρες και γυναίκες να φανταστούν πώς θα ήταν για αυτούς ο ιδανικός ερωτικός σύντροφος.

Κάθε ένας από τους εθελοντές παρουσίασε μία λίστα από εξωτερικά χαρακτηριστικά. Τα μισά εξ αυτών ήταν χαρακτηριστικά του προσώπου (μάτια, μύτη, μαλλιά, επιδερμίδα και χαμόγελο). Τα άλλα μισά ήταν σωματικά χαρακτηριστικά όπως το ύψος, η μυική μάζα, το στήθος, η κοιλιά και το μέγεθος των γοφών.

Στην συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να προσαρμόσουν ανάλογα κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά για να «δημιουργήσουν» ένα σύντροφο ο οποίος θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικός. Κάθε εθελοντής όμως είχε ένα συγκεκριμένο «προϋπολογισμό» βαθμών. Και αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να αποφασίσουν ποια χαρακτηριστικά ήταν πιο σημαντικά για εκείνους και ποια λιγότερο σημαντικά...

Σε ορισμένους εθελοντές δόθηκε ένας «προυπολογισμός»  μεγαλύτερος των 70 βαθμών, ενώ σε άλλους δόθηκαν μόλις 30 βαθμοί. 

Οι ψυχολόγοι εντόπισαν ότι οι άνδρες που σχεδίασαν μία σύντροφο για μακροχρόνια σχέση ξόδεψαν μεγαλύτερο μέρος του «προϋπολογισμού» τους στα χαρακτηριστικά του προσώπου, παρά στα σωματικά. Για τις βραχυχρόνιες σχέσεις, οι ανταγωνιστικοί με τους μη ανταγωνιστικούς άνδρες «διαφώνησαν» καθώς οι μεν πρώτοι συνέχισαν να θέτουν ως προτεραιότητα την ομορφιά του προσώπου, ενώ οι μη ανταγωνιστικοί «ξόδεψαν» τους πόντους τους για το σώμα.

Την ίδια ώρα, οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της σχέσης και την ανταγωνιστικότητά τους εστίασαν περισσότερο στα χαρακτηριστικά του προσώπου και όχι στα χαρακτηριστικά του σώματος.

Όταν οι άνδρες κρίνουν μία σύντροφο του αντίθετου φύλου για μακροχρόνια σχέση τότε ενδέχεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την αναπαραγωγική προοπτική. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να είναι πιο ελκυστικές μέσω των χαρακτηριστικών του προσώπου τους παρά του σώματός τους. 

Όσον αφορά τις γυναίκες η εξελικτική ιστορία του είδους δείχνει πως οι γυναίκες είχαν μικρότερη τάση αναζήτησης με βάσει την γονιμότητας ενός άνδρα. Και είναι ελάχιστα τα στοιχεία στους άνδρες που αποκαλύπτουν αν είναι ή όχι γόνιμοι. 

Σχετικά Άρθρα