ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tα σπιράλ για αντισύλληψη λαμβάνουν κακές κριτικές στο TikTok

25 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Οι δημοσιεύσεις στο TikTok σχετικά με τις ενδομήτριες συσκευές (IUD), δηλαδή τα σπιράλ αντισύλληψης, τείνουν -σύμφωνα με νέα έρευνα- να απεικονίζουν αρνητικές εμπειρίες πιο συχνά από ό,τι θετικές και συχνά επικεντρώνονται στο σωματικό πόνο και τη δυσπιστία προς τους γιατρούς.

Σε ένα viral βίντεο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος, για παράδειγμα, μια χρήστρια του TikTok βιντεοσκόπησε την αντίδρασή της κατά την εισαγωγή της IUD και περιέγραψε τη διαδικασία ως τον «χειρότερο πόνο που μπορεί να φανταστεί κανείς». Ένα άλλο TikTok που επιδεικνύει το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να σταθεροποιήσουν τον τράχηλο μίας ασθενούς έγινε viral φέτος, μετά το οποίο πολλοί χρήστες του TikTok είπαν ότι δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για το πώς λειτουργούσε η διαδικασία εισαγωγής μίας τέτοιας συσκευής.

Οι IUD είναι πάνω από 99% αποτελεσματικές στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Η μικρή συσκευή σε σχήμα Τ εισάγεται μέσω του ανοίγματος του τραχήλου της μήτρας, στη μήτρα. Ανάλογα με τον τύπο, η IUD μπορεί να παραμείνει στη μήτρα από 3 έως 12 χρόνια. Κατά την εισαγωγή, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ενόχληση, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή για να κατεβάσουν και να συγκεντρώσουν τα κορυφαία 100 βίντεο με τις περισσότερες προβολές με το hashtag #IUD στο TikTok. Βρήκαν ότι σχεδόν το 38% είχε αρνητική χροιά σε σύγκριση με μόλις 19% με επιδοκιμαστικό τόνο. Λίγο λιγότερο από το 28% ανέφερε δυσπιστία προς τους επαγγελματίες υγείας, ενώ περίπου το 24% περιείχε «μετρίως ή εξαιρετικά ανακριβείς επιστημονικούς ισχυρισμούς», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα βίντεο συνήθως συζητούσαν την τοποθέτηση και την αφαίρεση της IUD και οι ασθενείς στα βίντεο μερικές φορές είπαν ότι δεν τους προσφέρθηκε αρκετή ανακούφιση από τον πόνο ή ότι είχαν αρνητικές παρενέργειες.

«Αναπόφευκτα, πολλά αρνητικά βίντεο τείνουν να προσελκύουν περισσότερη προσοχή σε αυτές τις εφαρμογές, και έτσι νομίζω ότι υπάρχει πολύς αρνητισμός για τον έλεγχο των γεννήσεων στο TikTok», δήλωσε η Jenny Wu, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Duke που βοήθησε στη διεξαγωγή της έρευνας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια πραγματική εμπειρία, επειδή τα σπιράλ είναι αρκετά επώδυνα. Είναι σίγουρα μια δύσκολη μάχη όταν αισθάνομαι ότι ο αλγόριθμος δεν λειτουργεί υπέρ των θετικών βίντεο προς αυτό".

Ο στόχος της μελέτης, είπε η Wu, ήταν να βοηθήσει «τους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν πραγματικά τι υπάρχει στο διαδίκτυο», ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν εάν θα προσαρμόσουν τους τρόπους επικοινωνίας με τους ασθενείς σχετικά με τις διαδικασίες IUD και τις επιλογές διαχείρισης του πόνου.



Σχετικά Άρθρα