ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πάντα για την εμμηνόπαυση σε εκδήλωση με συμμετοχή του ΕΚΠΑ

15 Φεβρουαρίου 2023, 18:00

images

Έναν οδηγό για την εμμηνόπαυση, τα συμπτώματα, τα νοσήματα που αφορούν το δεύτερο μισό της ζωής κάθε γυναίκας, καθώς και όλους τους τρόπους για επίτευξη ποιοτικής ζωής, παρουσιάζει η Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 16 Φεβρουαρίου.

Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου που οφείλεται στην παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Πριν την εμμηνόπαυση συνήθως προηγείται ένα χρονικό διάστημα ορμονικών διαταραχών και ακατάστατων περιόδων που ονομάζεται κλιμακτήριος.

Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι το 51ο έτος της ηλικίας, το οποίο δεν φαίνεται να μεταβάλλεται διαχρονικά. Αντίθετα το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς λόγω της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και της προόδου της ιατρικής επιστήμης. Οι Ελληνίδες σήμερα αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο πάνω από τα 82 έτη. Περίπου το ένα τρίτο της ζωής της, η γυναίκα θα το περάσει στην εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τις αλλαγές που επιφέρει η εμμηνόπαυση στην υγεία της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης;

Σε αυτές περιλαμβάνονται η οστεοπόρωση, της οποίας η εμφάνιση συσχετίζεται άμεσα με την είσοδο της γυναίκας στην εμμηνοπαυσιακή περίοδο και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η οστεοπόρωση οδηγεί σε κάταγμα οστού μετά από ελάχιστο τραυματισμό, όπως η πτώση στο έδαφος κατά τη βάδιση, ή ακόμη και χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, όπως οι καθιζήσεις σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξάνεται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας της άρσης της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων στα αγγεία.

Στο 7% των γυναικών, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίτερα από τα 45 χρόνια της ηλικίας που θεωρείται το κατώτερο φυσιολογικό όριο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση. Μία στις εκατό περίπου γυναίκες εμφανίζουν διακοπή της εμμήνου ρύσεως πριν από τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

«Οδηγός Εμμηνόπαυσης: Μια νέα αρχή»

O Οδηγός εμμηνόπαυσης εκδίδεται από την Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης σε συνεργασία με τη Μονάδα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Οδηγός αυτός περιγράφει με λεπτομέρεια όλα τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, τα κυριότερα χρόνια νοσήματα που αφορούν το δεύτερο μισό της ζωής μιας γυναίκας, καθώς και όλους τους τρόπους, φαρμακευτικούς και μη, με τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα αυτά και παράλληλα να προλάβει σημαντικές ασθένειες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ποιότητα ζωής και ευεξία.

Ο Οδηγός Εμμηνόπαυσης θα παρουσιαστεί και θα διανεμηθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, στο Ξενοδοχείο Golden Age (Μιχαλακοπούλου 57, Αθήνα, 11528) και ώρα 18:30.

Ο Οδηγός Εμμηνόπαυσης εκδίδεται με την ευγενική χορηγία της VICHY.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ελληνική Εταιρεία Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης: www.emmino.gr

Σχετικά Άρθρα