ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα παγκόσμια ποσοστά γονιμότητας μειώνονται

06 Μαΐου 2024, 08:00

images

Τα ποσοστά γονιμότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες, αναμένεται να είναι πολύ χαμηλά και μετά βίας θα διατηρηθούν τα υπάρχοντα επίπεδα πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι περισσότερες δε από τις γεννήσεις στον κόσμο, θα συμβαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η τάση θα οδηγήσει σε ένα χάσμα "baby boom" και "baby bust" σε όλο τον κόσμο, με την έκρηξη να επικεντρώνεται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι πιο ευαίσθητες στην οικονομική και πολιτική αστάθεια, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής από το Stein Emil Volset Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, προβλέπει ότι 155 από 204 χώρες και περιοχές παγκοσμίως, ή το 76%, θα έχουν χαμηλά ποσοστά γονιμότητας έως το 2050. Μέχρι το 2100, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 198 -δηλαδή 97%-, εκτιμούν οι ερευνητές. Οι προβλέψεις βασίζονται σε έρευνες, απογραφές και άλλες πηγές δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 1950 έως το 2021 ως μέρος της Μελέτης Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών, Τραυματισμών και Παραγόντων Κινδύνου.

Πάνω από τα ¾ των γεννήσεων ζώντων, θα λάβουν χώρα σε κράτη με χαμηλό ή μεσαίο κατά κεφαλήν εισόδημα έως το τέλος του αιώνα, με περισσότερες από τις μισές να λαμβάνουν χώρα στην υποσαχάρια Αφρική, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Η μελέτη υπογραμμίζει μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση για χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γονιμότητας είναι μικρότερο από 1,1 παιδί ανά γυναίκα, εγείροντας ανησυχίες περί μείωσης του εργατικού δυναμικού. Ενώ η πτώση των ποσοστών γονιμότητας στις χώρες υψηλού εισοδήματος αντικατοπτρίζει περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και απασχόληση για τις γυναίκες, οι ερευνητές είπαν ότι η τάση σηματοδοτεί μια επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης στη σύγχρονη αντισύλληψη και στην εκπαίδευση των γυναικών σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, «από τη στιγμή που ο πληθυσμός σχεδόν κάθε χώρας θα μειωθεί, η εξάρτηση από τη [νόμιμη] μετανάστευση θα καταστεί απαραίτητη για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η Natalia Bhattacharjee, συν-συγγραφέας της έκθεσης.

Τέλος, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι προβλέψεις περιορίστηκαν από την ποσότητα και την ποιότητα των προηγούμενων δεδομένων, ειδικά αυτών που ελήφθησαν την περίοδο της πανδημίας της COVID-19.

Σχετικά Άρθρα