ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σπέρμα και διατροφή σε άμεση σχέση

17 September 2021, 18:00

images

Η ποιότητα των σπερματοζωαρίων επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή σύμφωνα με όσα δημοσίευσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Linköping, στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο PLOS Biology.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την ποιότητα του σπέρματος και άλλους δείκτες υγείας σε 15 καθημερινούς άνδρες νεαρής ηλικίας, μη καπνιστές, οι οποίοι ακολούθησαν συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα για δύο εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, το διαιτολόγιο εμπλουτίστηκε με σάκχαρα, σε αντιστοιχία περίπου 3,5 λίτρων ανθρακούχων αναψυκτικών ή 450 γραμμαρίων ζάχαρης, σε καθημερινή βάση.

Οι μετρήσεις κατά την πρώτη εβδομάδα υγιεινής διατροφής και μετά το τέλος της δεύτερης, οπότε καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα σακχάρων, έδειξαν πως στο ένα τρίτο των συμμετεχόντων, η αρχικά χαμηλή κινητικότητα σπέρματος έγινε κανονική μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. Να σημειωθεί πως η κινητικότητα, είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος και το ποσοστό των ατόμων με χαμηλή κινητικότητα σπέρματος στη μελέτη αντιστοιχούσε σε εκείνο του γενικού πληθυσμού.

«Διαπιστώσαμε ότι η διατροφή επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος και μπορούμε να συνδέσουμε το φαινόμενο με μεταβολές σε συγκεκριμένα μόρια των σπερματοζωαρίων. Σύμφωνα με τα πορίσματα, η επίδραση είναι εμφανής ήδη από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα», λέει η Anita Öst, ανώτερη λέκτορας στο Τμήμα Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Linköping και επικεφαλής της μελέτης.

Η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να μειωθεί από πλήθος παραγόντων όπως ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, η παχυσαρκία και συναφείς ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Η ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη, επικεντρώθηκε στα επιγενετικά φαινόμενα και πώς αυτά συνδέονται με την κληρονομικότητα.

Προηγούμενες μελέτες, έδειξαν ότι οι αρσενικές μύγες που είχαν καταναλώσει σάκχαρα λίγο πριν το ζευγάρωμα, απέκτησαν με μεγαλύτερη συχνότητα απογόνους που κατέληξαν υπέρβαροι. Παρόμοιες μελέτες σε ποντίκια, έχουν αποδείξει ότι μικρά θραύσματα RNA, γνωστά ως tsRNA, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων επιγενετικών φαινομένων στις επόμενες γενιές. Αυτά τα θραύσματα RNA υπάρχουν σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες στο σπέρμα πολλών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των μυγών των φρούτων και των ποντικών. Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα μικρά θραύσματα RNA, τα οποία συνδέονται με τη κινητικότητα του σπέρματος, είχαν μεταβληθεί στους 15 άνδρες του πειράματος.


Σχετικά Άρθρα