ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Ο εχθρός προτιμά το καλοκαίρι

15 Ιουνίου 2021, 18:00

images

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται από άτομο σε άτομο κυρίως με την σεξουαλική επαφή εξού και  η ονομασία τους. Ο μόνος τρόπος να τα αποφύγουμε είναι να κάνουμε σεξ με προφυλάξεις. Πάντως, ενώ στις μέρες μας θεραπεύεται ακόμα και η λοίμωξη από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, είναι προτιμότερο να μην έρθουμε σε επαφή μαζί τους καθώς κάνουν ενοχλητικά συμπτώματα και ταλαιπωρούν τους ασθενείς πριν υποχωρήσουν.

Τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

Γονόρροια-Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια είναι προκαλείται από το μικρόβιο του γονόκκοκου που ονομάζεται Neisseria gonorrhoea και είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στο σημείο του σώματος που εκείνη γίνεται. Οι προσβληθέντες παρουσιάσουν συμπτώματα αφού περάσουν περίπου 10 ημέρες από τη στιγμή της μετάδοσης και αυτά είναι πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, συχνοουρία, πυώδεις εκκρίσεις από την ουρήθρα ή κόλπο με  δυσάρεστη οσμή και πόνος κατά την επαφή. Οι μολύνσεις από τον γονόκοκκο αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

Χλαμύδια

Τα χλαμύδια είναι μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από τα βακτήρια Chlamydia Trachomatis.Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15  ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης. Η λοίμωξη μπορεί να είναι και ασυμπτωματική ή να υπάρχουν συμπτώματα όπως έκκριση υγρών από το κόλπο ή το πέος, συχνουρία, δυσουρία, φαγούρα κατά την ούρηση και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή. Η θεραπεία των χλαμυδίων αντιμετωπίζεται κυρίως με αντιβιοτικά.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Virus Hominis) αλλά υπάρχουν δύο τύποι: Ο τύπος I που είναι πιο συχνός στα χείλη του στόματος και ο τύπος II που είναι πιο συχνός στα γεννητικά όργανα. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως με την άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα και έχει χρόνο επώασης 2-5 μέρες. Εμφανίζεται με μικρές φυσαλίδες που σπάνε σε 24 ώρες σχηματίζοντας μικρά έλκη.  Συνήθως τα έλκη αυτά εξαφανίζονται μετά από 3-20 μέρες. Ο έρπης είναι θεραπεύσιμος αλλά μπορεί να υποτροπιάσει.

Σύφιλη

Η σύφιλη προξενείτε από ένα  βακτηρίδιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη (treponema pallidum). Η μετάδοση της γίνεται με τη σεξουαλική επαφή από δερματικά έλκη που είναι σκληρά, κόκκινα στην άκρη και δεν προκαλούν πόνο. Στα δύο πρώτα στάδια της νόσου, η μετάδοση της είναι εξαιρετικά εύκολη. Η θεραπεία της γίνεται σε οποιαδήποτε στιγμή της εξέλιξής της με αντιβιοτικά και πρέπει να την ακολουθήσουν ταυτόχρονα και οι σύντροφοι.

HPV

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων δεν είναι ένας αλλά μία ομάδα DNA-ιών, γνωστών διεθνώς ως HPV (Human Papilloma Viruses). Οι HPV ιοί προκαλούν πλήθος αλλοιώσεων, καλοήθων και κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπινου σώματος. Η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι σήμερα η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση στις γυναίκες και άνδρες. Αφορά έως και το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 140 γονότυποι HPV. Οι τύποι  16,18,31,33,35,  ανευρίσκονται συχνά στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό >95%), του κόλπου, του αιδοίου, του περινέου, και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας (σε ποσοστό 50%).

Ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό και είμαστε για πάντα φορείς του με αποτέλεσμα να πρέπει να παρακολουθείται ο ασθενής περιοδικά από γιατρό . Οι αλλοιώσεις από τον ιό στα γεννητικά όργανα των δύο φύλων αντιμετωπίζονται συντηρητικά ή πιο αποτελεσματικά με εξάχνωση με laser ή διαθερμία μία πολύ απλή σχετικά  ανώδυνη, διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο.


Σχετικά Άρθρα