ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλικά προβλήματα σε περίοδο αυξημένου στρες

27 Μαΐου 2022, 18:00

images

Το γεγονός ότι ένας άνδρας είναι νέος και υγιής δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στυτικής λειτουργίας ή πρόωρης εκσπερμάτισης. Αν διανύει μια περίοδο δύσκολη, με άγχος και ψυχολογική πίεση, είναι απολύτως φυσιολογικό να αντιμετωπίσει και σεξουαλικά προβλήματα.

Το ρητό "ενός κακού μύρια έπονται" ταιριάζει "γάντι" στους άνδρες που επηρεάζονται ψυχολογικά από παρατεταμένα προβλήματα στην εργασία ή την προσωπική ζωή με αποτέλεσμα να χάνουν την ικανότητα να κάνουν σεξ όποτε και όσο θέλουν ή συνηθίζουν.

Και στα δύο φύλα, η σεξουαλική επιθυμία και η δυνατότητα επίτευξης οργασμού ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες και τον εγκέφαλο. Αν το άτομο είναι επί μεγάλο χρονικό διάστημα στεναχωρημένο ή και αγχωμένο, είναι φυσικό να αντιμετωπίσει και σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Ειδικά στον άνδρα, τα προβλήματα μπορεί να είναι δύο ειδών: Είτε να μην μπορεί να επιτύχει εύκολα ικανοποιητική στύση, είτε να αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης. Τόσο πρόωρης -για ορισμένους- που δεν προλαβαίνει ούτε ο ίδιος να νιώσει μια ελάχιστη ικανοποίηση από τη σεξουαλική επαφή καθώς αυτή διαρκεί, σε ακραίες περιπτώσεις, λιγότερο από 1 λεπτό. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αν συνεχιστεί πέραν του ενός μήνα, πρέπει να οδηγήσει τον άνδρα σε ουρολόγο για να αποκλειστούν παθολογικά προβλήματα και ειδικό ψυχολόγο διότι συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με την κατάθλιψη.

Πάντως, στους υγιείς κατά τα άλλα άνδρες, το στρες δημιουργεί παροδικά μόνο προβλήματα και η σεξουαλική ζωή επανέρχεται στα φυσιολογικά μετά από 2-3 εβδομάδες. Αρκεί να ηρεμήσουν, να συζητήσουν τα προβλήματα που έχουν, και να αποφύγουν να μεγαλοποιήσουν την πρόσκαιρη σεξουαλική δυσκολία.

Σχετικά Άρθρα