ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξ μετά από καρκίνο στα γεννητικά όργανα

04 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Η ζωή δεν σταματά μετά τον καρκίνο. Εφόσον οι θεραπείες πάνε καλά και το άτομο συνέλθει από την ταλαιπωρία, είναι εφικτό να κερδίσει πάλι πίσω όσα στερήθηκε... Μεταξύ αυτών και το σεξ, ακόμα κι αν καρκίνος αφορούσε γεννητικά όργανα ή μαστό.

Είναι πολύ συγκεκριμένα τα χειρουργεία μετά τα οποία υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Στη γυναίκα είναι το χειρουργείο που αφορά τον κόλπο και τα έξω γεννητικά της όργανα, και στον άνδρα κάποια χειρουργεία του προστάτη.

Σε όλα τα υπόλοιπα, το πρόβλημα που μένει είναι μόνο ψυχολογικό και αφορά την κακή διάθεση μετά το σοκ και την περιπέτεια για να σωθεί η ζωή. Ακόμα κι αν το ορμονικό σύστημα δεν είναι σύμμαχος, το άτομο μπορεί με τις συμβουλές του γυναικολόγου (στις γυναίκες) και του ουρολόγου (στους άνδρες), να έχει και πάλι σεξουαλική δραστηριότητα και μάλιστα ικανοποιητική.

Στις περιπτώσεις πάλι που έχει προκληθεί αντικειμενικό πρόβλημα από τα χειρουργεία και τις θεραπείες λόγω της θέσης του καρκίνου, οι σεξολόγοι αναλαμβάνουν και επισημαίνουν ότι σεξ δεν είναι μόνο η διείσδυση. Αν υπάρχει μόνιμος σύντροφος, χρειάζεται επιστράτευση της φαντασίας και καλή διάθεση ώστε να έρθει το ζευγάρι και πάλι ερωτικά κοντά. Πάντως, όπως δεν το έβαλε κάποιος "κάτω" και σώθηκε από τον καρκίνο, έτσι οφείλει να μην επιτρέψει η ζωή του να μετατραπεί σε απλή... επιβίωση.

Σχετικά Άρθρα