ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο των εφήβων

17 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Οι ειδικοί στην αναπαραγωγική υγεία θεωρούν τα ορμονικά αντισυλληπτικά καλές επιλογές για τους εφήβους επειδή είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά μία πτυχή της επίδρασής τους στον εφηβικό οργανισμό παραμένει μυστήριο. Αφορά το εάν και πώς τροποποιούν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Νέα έρευνα σε νεαρούς αρουραίους συνδέει τις συνθετικές ορμόνες που βρίσκονται στα αντισυλληπτικά χάπια, τα έμπλαστρα και τις ενέσεις, με διαταραγμένη μετάδοση του σήματος μεταξύ των κυττάρων στον προμετωπιαίο φλοιό, μία περιοχή του εγκεφάλου που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη την εφηβεία. Σε σύγκριση με τους αρουραίους ελέγχου, αυτοί που έλαβαν ορμονικά αντισυλληπτικά, παρήγαγαν επίσης υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνη, η οποία είναι παρόμοια με την κορτιζόλη στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χορήγησαν ένα συνδυασμό συνθετικού οιστρογόνου και προγεστερόνης, που συνήθως απαντώνται σε ορμονικά αντισυλληπτικά, σε θηλυκούς αρουραίους για τρεις εβδομάδες ξεκινώντας περίπου ένα μήνα μετά τη γέννησή τους, ηλικία που ισοδυναμεί με την πρώιμη εφηβεία στους ανθρώπους. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα φάρμακα διέκοψαν τον αναπαραγωγικό κύκλο των ζώων καθώς αυτά τα προϊόντα αντισύλληψης , εμποδίζουν τις ωοθήκες να παράγουν ορμόνες στα επίπεδα που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ωαρίων και καθιστούν την επένδυση της μήτρας αφιλόξενη για την εμφύτευση ωαρίου.

Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι οι αρουραίοι που έλαβαν θεραπεία παρήγαγαν περισσότερη κορτικοστερόνη από τα ζώα που δεν είχαν λάβει θεραπεία, σημάδι ότι ήταν αγχωμένοι. Αφού εκτέθηκαν έναν πειραματικό στρεσογόνο παράγοντα και τον ξεπέρασαν, το επίπεδο κορτικοστερόνης των αρουραίων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία παρέμεινε υψηλό. Τα επινεφρίδια τους ήταν επίσης μεγαλύτερα, υποδηλώνοντας ότι η παραγωγή ορμόνης του στρες ήταν σταθερά υψηλότερη από αυτή των ζώων ελέγχου.

Μια ανάλυση των δεικτών ενεργοποίησης γονιδίων στον προμετωπιαίο φλοιό των ζώων, έδειξε επίσης μείωση στις διεγερτικές συνάψεις σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου των αρουραίων που έλαβαν θεραπεία σε σύγκριση με τους ελέγχους, αλλά καμία αλλαγή στις ανασταλτικές συνάψεις - ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ανισορροπία των φυσιολογικών προτύπων σηματοδότησης και οδηγεί σε αλλοιωμένη συμπεριφορά. Η απώλεια μόνο διεγερτικών συνάψεων στον προμετωπιαίο φλοιό, έχει συνδεθεί με έκθεση σε χρόνιο στρες και κατάθλιψη σε προηγούμενη έρευνα.

Οι ερευνητές προχωρούν με πρόσθετες μελέτες που στοχεύουν τα ορμονικά αντισυλληπτικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο μεταξύ της εφηβείας και της ύστερης εφηβείας. Οι λόγοι πίσω από τις επιπτώσεις και παρενέργειες των αντισυλληπτικών είναι επίσης ένα –προς το παρόν- αναπάντητο ερώτημα.


Σχετικά Άρθρα