ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτογενής τοκοφοβία: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

25 September 2023, 18:00

images

Οι διηγήσεις του τύπου "ο τοκετός προκαλεί αφόρητο πόνο, με έκοψαν, με έραψαν, πόναγα για 24 ώρες και κανείς δεν με παρηγορούσε" και άλλα παρόμοια, όταν γίνονται μπροστά σε νεαρές γυναίκες που δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες, μπορεί να έχουν εξαιρετικά αρνητική επίδραση στον ψυχισμό τους. Την ίδια αρνητική επίδραση έχουν και τα πασιφανή ψέματα του τύπου "δεν ήταν τίποτα, αμέσως μετά ξέχασα τον πόνο" κλπ. Μία έξυπνη, στοιχειωδώς μορφωμένη γυναίκα καταλαβαίνει ότι η έξοδος από τη γυναικεία μήτρα ενός βρέφους 3-4 κιλών, δεν μπορεί να είναι μία απλή υπόθεση... Αποτέλεσμα η πρωτογενής τοκοφοβία που παρουσιάζει ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών!

Αποτέλεσμα της τοκοφοβίας είναι η άρνηση της προσπάθειας για κολπικό τοκετό και ο μονόδρομος της καισαρικής τομής, η κατάθλιψη, ακόμα και η άρνηση να αποκτήσει μία γυναίκα παιδιά. Ωστόσο η κατάσταση δεν οφείλεται μόνο σε αρνητικές διηγήσεις αλλά και σε αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες και σε ψυχολογικά προβλήματα άλλου τύπου.

Υπάρχουν τρία είδη είδη τοκοφοβίας: Η πρωτοπαθής  που αφορά γυναίκες που δεν έχουν εμπειρία τοκετού, η δευτεροπαθής, η οποία αφορά γυναίκες που έχουν βιώσει έναν ή περισσότερους τραυματικούς τοκετούς και η δευτεροπαθής τοκοφοβία ως σύμπτωμα κατάθλιψης, η οποία αφορά γυναίκες που βιώνουν κατάθλιψη προγεννητικά.

Η κατάσταση μπορεί να είναι αποτέλεσμα φόβων, εμπειριών και προκατειλημμένων αντιλήψεων σχετικά με τον τοκετό που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της ζωής, φοβίες που σχετίζονται με τον ιατρικό τομέα γενικά, ψυχικά τραύματα τα οποία προέρχονται από τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή, τραυματικές εμπειρίες τοκετού, ιατρικό ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης και ο φόβος για το άγνωστο που έχουν πιο έντονα κάποιοι χαρακτήρες.

Όπως και να έχει, τη λύση σε όλα τα παραπάνω μπορεί να την δώσει αφενός η ενδελεχής ενημέρωση από επιστήμονα μαία και η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό ψυχολόγο. Χωρίς αυτές τις δύο παρεμβάσεις, είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσει η γυναίκα το πρόβλημα και να απολαύσει τη μητρότητα στις πραγματικές της διαστάσεις.

Σχετικά Άρθρα