Αυτή είναι η πιο μοναχική μέρα του χρόνου για τους singles
20 Οκτωβρίου 2025, 18:00

Νέα έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η πιο μοναχική μέρα, κατά την οποία επικρατούν αισθήματα μοναξιάς, "αορατότητας" και κατωτερότητας, για τους ελεύθερους ανθρώπους, απέχει πολύ από αυτό που θα περίμενε κανείς. Κάποιοι θα πίστευαν ότι είναι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή η Παραμονή Πρωτοχρονιάς - αλλά στην πραγματικότητα είναι το …Halloween για τους Δυτικούς και οι Απόκριες για εμάς.
Ποιος θα φανταζόταν ότι μια μέρα γεμάτη γλυκά κι εορτασμούς θα έκανε ένα άτομο να νιώσει τόση λύπη; Ειδικότερα, ρώτησαν 1.000 singles (ελεύθερους χωρίς σχέση) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Halloween είναι για πολλούς η πιο μοναχική μέρα του χρόνου με το 59% των συμμετεχόντων να αποκαλύπτουν ότι η ημέρα αυτή είναι μία από τις πιο δύσκολες γιορτές του χρόνου, σε ό,τι αφορά το συναισθηματικό τομέα, ενώ το 57% πιστεύει ότι είναι στην πραγματικότητα χειρότερη από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
Παράλληλα, το 79% των singles νιώθει μοναξιά την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου και πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι έκλαψαν όταν άνοιξαν την πόρτα για να προσφέρουν ένα γλυκό ή ένα κέρασμα (έθιμο σε δυτικές χώρες και ειδικά τις ΗΠΑ). Επιπλέον, οι χαριτωμένες στολές ζευγαριών ή οι εορταστικές οικογενειακές φωτογραφίες που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το 73% των singles πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το αίσθημα μοναξιάς που νιώθουν στο Halloween.
Το 77% των συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι προσποιήθηκε ότι είχε σχέδια για το Halloween, ενώ το 62% σπάνια μιλά ανοιχτά για το πώς αισθάνεται στους ανθρώπους στη ζωή του και απλώς υποκρίνεται για να δείξει ότι είναι καλά, παρά το γεγονός ότι νιώθει μοναξιά και απομόνωση.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι σαφώς εντυπωσιακά και αρκετά απροσδόκητα.
Αν και το Halloween δεν φαίνεται να είναι μια από τις γιορτές που θα προκαλέσουν συναισθήματα θλίψης, η εορταστική περίοδος, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, γενικά, είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλούς, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο eClinical Medicine .