ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατίτιδα και σεξ: Τι να γνωρίζουν οι άνδρες

07 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή στον προστάτη αδένα του άνδρα και τις περισσότερες φορές οφείλεται στην παρουσία μικροβίων στον προστάτη. Ο άνδρας οδηγείται στον ουρολόγο επειδή νιώθει δυσουρικά ενοχλήματα, πόνο στην περιοχή του προστάτη και στην εκσπερμάτιση. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι νεότεροι είναι ότι η προστατίτιδα προκαλεί και μείωση του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. 

Αφού προηγηθεί η καλλιέργεια του προστατικού εκκρίματος για την ταυτοποίηση του μικροβίου, ακολουθεί η αντιμετώπισή της με μακρόχρονη αντιβιοτική αγωγή. Αυτή έχει σαν αποτέλεσμα, τη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά και της ποιότητας του σπέρματος.

Οι νέοι άνδρες λοιπόν είναι σημαντικό να ελέγχουν τη γονιμότητά τους ξεκινώντας με μία επίσκεψη στον ουρολόγο ο οποίος αρχίζει από το ιστορικό και την κλινική εξέταση του ασθενούς. Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι άνδρες ότι παράγοντες όπως είναι το κάπνισμα, η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή του όσχεου, ο σακχαρώδης διαβήτης και κάποιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να επηρεάσουν τη στύση και την εκσπερμάτιση. 

Οι εξετάσεις σπέρματος, αίματος και οι υπέρηχοι παρέχουν πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος, τυχόν υποκείμενες ενδοκρινολογικές παθήσεις, παρουσία φλεγμονής ή ακόμη και απόφραξης. Ο έλεγχος μπορεί να συνεχιστεί και με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Σχετικά Άρθρα