ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο υγιής προστάτης αδένας με βελτίωση στις διατροφικές συνήθειες

23 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Οι άνδρες που περιορίζουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών και αυξάνουν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και ξηρών καρπών, όχι μόνο κάνουν καλό στον προστάτη αδένα τους και προστατεύουν τη σεξουαλική τους ζωή αλλά απομακρύνουν και την πιθανότητα να χρειαστούν μελλοντικά προστατεκτομή λόγω καρκίνου.  Αυτό απέδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer. 

Η νέα αυτή μελέτη, είναι πρώτη του είδους και εστιάζει στα πλεονεκτήματα για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος με βάση τη διατροφή. Προηγούμενη εργασία της ίδιας ερευνητικής ομάδας, είχε διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει ευθύς εξ αρχής τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η εργασία με επικεφαλής ερευνητές από την Ιατρική Σχολή NYU Grossman και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, συμπεριέλαβε περισσότερους από 3.500 άντρες με καρκίνο του προστάτη από μια εν εξελίξει έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που ξεκίνησε το 1986 και σχεδιάστηκε για να κατανοηθεί πώς η διατροφή επηρεάζει τους κινδύνους που σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.

Στην αναζήτηση πιθανών συνδέσεων μεταξύ της φυτικής διατροφής και της υγείας των ασθενών με καρκίνο, η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη της το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και πολλούς άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής. Ταξινομώντας τους ασθενείς σε 5 ομάδες με βάση το ποσοστό των φυτικών έναντι των ζωικών τροφών που οι άνδρες δήλωσαν ότι καταναλώνουν, διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε τα περισσότερα φυτικά προϊόντα σημείωσε 8% έως 11% καλύτερη βαθμολογία σε μετρήσεις της σεξουαλικής λειτουργίας σε σύγκριση με την ομάδα που κατανάλωνε τα λιγότερα.

Αντίστοιχα, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν έως και 14% καλύτερες βαθμολογίες για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, με λιγότερες περιπτώσεις ακράτειας, απόφραξης και ερεθισμού. Επιπλέον, συγκρίνοντας την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών τροφίμων με τη χαμηλότερη, διαπιστώθηκαν έως και 13% καλύτερες βαθμολογίες στην ορμονική υγεία (η οποία αξιολογεί συμπτώματα όπως η χαμηλή ενέργεια, η κατάθλιψη και οι εξάψεις).

«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ελπίδα σε όσους αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μετά από χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και άλλες κοινές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες. Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους, με ταυτόχρονη μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών, είναι ένα απλό βήμα που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ουρολόγος Δρ Stacy Loeb, καθηγήτρια στα Τμήματα Ουρολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο NYU Langone Health.

Σχετικά Άρθρα