ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022- Ο ρόλος του ασφαλούς σεξ

01 Δεκεμβρίου 2022, 18:00

images

Αν όλοι, σε όλες ανεξαιρέτως τις επαφές τους χρησιμοποιούσαν από την αρχή ως το τέλος προφυλακτικό, τότε ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS θα είχε εξαφανιστεί! Αλλά επειδή ακόμα και σήμερα γίνονται ...λάθη, το AIDS συνεχίζει να υπάρχει στις κοινωνίες του κόσμου, έχοντας μετατραπεί όμως σε μια χρόνια νόσο.

Τα αρχικά AIDS σημαίνουν Acquired Immune Deficiency Syndrome, δηλαδή σε μετάφραση Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Η Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε  την 1η Δεκεμβρίου του 1988, με απόφαση του ΠΟΥ και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Φέτος, Ο ΠΟΥ και το UNAIDS καλούν να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και να εξισώσουν (Equalize) την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV προς όλους χωρίς διακρίσεις.

Η ίδια η νόσος, που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus , σε μετάφραση Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας) δεν θεραπεύεται καθώς το AIDS αφορά στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί και καθιστά τον οροθετικό ασθενή επιρρεπή σε διάφορα νοσήματα. Αλλά με τις αντιρετροϊκές θεραπείες που λαμβάνουν εγκαίρως όσοι είναι ακόμα στο στάδιο να έχουν κολλήσει τον HIV (να είναι δηλαδή οροθετικοί) αλλά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα AIDS, μετατρέπεται σε μία χρόνια, μη θανατηφόρο ήπια κατάσταση.

Πάντως σήμερα παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV. Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στη σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλακτικό.

Συστήνεται προληπτικός έλεγχος σε  άτομα που θεωρούν ότι έχουν εκτεθεί στην νόσο,  που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που χρησιμοποιούν σύριγγες. Επιπλέον προληπτικός έλεγχος συστήνεται σε κάθε έγκυο, σε όλους τους δότες αίματος και ιστών, όπως και σε θύματα κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη έναρξη θεραπείας είναι και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.

Στην Κύπρο, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχει θέσει ως προτεραιότητα στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028, την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης/ΕΚΤΕΠΝ της ΑΑΕΚ, από τα 271 άτομα που έχουν αναφέρει να έχουν κάνει ενέσιμη χρήση ουσιών έστω και μία φορά στη ζωή τους το 2021, μόνο 72 έχουν εξετασθεί για μεταδιδόμενες ασθένειες, ενώ το 48% των ενέσιμων χρηστών που εξετάσθηκε, διαγνώσθηκε θετικό στην Ηπατίτιδα Γ και 8 άτομα διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό του HIV.



Σχετικά Άρθρα