ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όχι, η ζήλεια δεν δείχνει αγάπη και είναι τοξική

03 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Καταρχάς ας ορίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε ότι υπάρχει ζήλεια στο ζευγάρι. Είναι όταν το ωραίο ρούχο και χτένισμα της γυναίκας ή η προαγωγή της δεν προκαλεί την ευχαρίστηση, αλλά τη γκρίνια του άνδρα. Κι είναι όταν το τηλεφώνημα στο κινητό του συζύγου από μία συνάδελφο που τον καλεί για εργασιακό θέμα, προκαλεί στη γυναίκα ανασφάλεια και καυγάδες. Αυτό είναι ζήλεια και -όπως συμφωνούν όλοι οι ειδικοί- πρόκειται για άκρως τοξική για τη σχέση και τη ζωή μας κατάσταση!

Βασικά πρόκειται για έλλειψη αυτοεκτίμησης και ανασφάλεια εκ μέρους του ατόμου που τη νιώθει. Και δεν έχει να κάνει καθόλου με το αν αγαπά ή όχι το άλλο πρόσωπο. Υπάρχουν άνθρωποι που ζηλεύουν ενώ απατούν οι ίδιοι. Υπάρχουν επίσης κάποιοι που χώρισαν, ξαναπαντρεύτηκαν αλλά συνεχίζουν να ζηλεύουν τον ή την πρώην τους!

Ως τοξικό και βαθιά "διαβρωτικό" για τη σχέση συναίσθημα, η ζήλεια οδηγεί σε σχέσεις με εντάσεις ή και στο χωρισμό με πολύ κακές συνθήκες. Αν λοιπόν, διαπιστώσει κάποιος σε νεοσύστατη σχέση ότι το άλλο άτομο ζηλεύει πράγματα και καταστάσεις οι οποίες -αντιθέτως- θα έπρεπε να το κάνουν να νιώθει περήφανο για το σύντροφό του (ομορφιά, καλό γούστο, επιτυχίες στην εργασία, συμπάθεια από τους άλλους ανθρώπους κλπ), είναι φρόνιμο άμεσα να απομακρυνθεί καθώς το ελάττωμα αυτό δεν διορθώνεται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. 

Για να απαλλαγεί κάποιος από την ανασφάλειά του που βασανίζει, υποτιμά, εκδικείται και δηλητηριάζει κάθε προσωπική σχέση, πρέπει να κάνει πολλή δουλειά με τον εαυτό του μέσω ψυχοθεραπείας και αυτό χρειάζεται χρόνια και κόπο που ελάχιστοι αποφασίζουν να επενδύσουν. 

Αντιθέτως, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι "σωστοί", "συναισθηματικοί", "ευαίσθητοι" και "θύματα" των άλλων και βέβαια δεν φέρουν καμία ευθύνη για αυτό που νιώθουν και αυτό που εκφράζουν κάθε φορά που ο σύντροφός τους έχει κάτι ωραίο να επιδείξει. Φταίνε πάντα οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι!

Γι' αυτό, όταν διαπιστώσετε την αποκαλούμενη "ερωτική ζήλεια", μην χαρείτε! Καλύτερα βάλτε το στα πόδια!

Σχετικά Άρθρα