ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όταν η ξεκλείδωτη πόρτα οδηγεί σε ...αποκαλύψεις

24 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Οι γονείς είναι φρόνιμο να κλειδώνουν την πόρτα της κρεβατοκάμαρας όταν σκοπεύουν να συνευρεθούν σεξουαλικά διότι τα μικρά παιδιά ξυπνούν ακόμα και μέσα στη νύχτα και σπεύδουν στο δωμάτιο της μαμάς και του μπαμπά...

Καταρχάς ψυχραιμία! Αν το παιδί είναι μικρότερο των 4 ετών δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι βλέπει. Αρκεί να μην δείξετε τρομαγμένοι και να του πείτε ότι παίζατε ή κάνατε χαδάκια ανάλογα με τη σκηνή που είδε!

Αν πάλι το "παιδί" είναι ένας έφηβος ή νέος άνθρωπος, βασικά δεν χρειάζεται να του εξηγήσετε τι είδε, αφού γνωρίζει πολύ καλά, αλλά με απλό, εντελώς φυσιολογικό ύφος, θα του εξηγήσετε ότι είναι καλό να χτυπάει την πόρτα πριν μπει στο δωμάτιο των γονέων του. Χωρίς ωστόσο αυστηρότητα ή κάποια επίπληξη. Θα του τονίσετε ότι και εσείς είστε διακριτικοί με το δικό του δωμάτιο και χτυπάτε ή ειδοποιείται (από εσάς το παιδί) φωνητικά πριν μπείτε για να μην τον ενοχλήσετε. Και τέλος!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στα παιδιά παιδικής ηλικίας... Αυτά κάτι έχουν ακούσει για τα ζευγάρια, κάποιες απορίες έχουν λύσει για το πώς γεννιούνται τα μωρά αλλά δεν το έχουν εμπεδώσει τι ακριβώς είναι και ότι το κάνουν και οι δικοί τους γονείς. Κάποια παιδιά θα το πάρουν σχετικώς ελαφρά με λίγη ντροπή, ενώ άλλα μπορεί να στεναχωρηθούν, να κλαίνε, να έχουν απορίες ή και να νιώσουν ζήλια για το γονιό του άλλου φύλου καθώς το αγόρι διεκδικεί την προσοχή της μαμάς και το κορίτσι του μπαμπά!

Σε αυτά τα παιδιά, πάλι με ψυχραιμία, και οι δύο γονείς μαζί, πρέπει να το πλησιάσουν το ίδιο κιόλας βράδυ και να του πουν πρώτον ότι δεν θέλουν να το μαλώσουν και ότι ήταν δική τους η ευθύνη που άφησαν την πόρτα ξεκλείδωτη. Δεύτερον να εξηγήσουν ότι όλα τα ζευγάρια που αγαπιούνται, κάνουν σεξ διότι έτσι δείχνουν οι ενήλικες ότι θέλουν ο ένας τον άλλον. Και τρίτον να του πείτε ότι αυτό που είδε, είναι κάτι φυσιολογικό που απολαμβάνουν και οι δύο γονείς αλλά που είναι και πολύ προσωπικό. Και ως εκ τούτου δεν μπορείτε να το αναλύσετε ή να πείτε άλλες λεπτομέρειες. 

Τις επόμενες ημέρες φροντίστε να κλειδώνετε την κρεβατοκάμαρα, να είστε λίγο πιο εκδηλωτικοί και τρυφεροί με το συγκεκριμένο παιδί και αν εκφράσει απορίες, να του αγοράσετε κάποιο βιβλίο κατάλληλο για την ηλικία του ώστε να ενημερωθεί περισσότερο για τη σεξουαλική πράξη πάντα με τη βοήθειά σας.

Τέλος, αν ο ένας από τους δύο δεν είναι γονέας του συγκεκριμένου παιδιού (δεύτερος γάμος), οι ψυχολόγοι ζητούν λίγο μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ώστε να μην αναπτυχθεί αντιπαλότητα με το πρόσωπο αυτό. Ίσως κάποιες δραστηριότητες της μητριάς ή του πατριού με το παιδί, κάποια βόλτα, κάτι που θα κάνουν οι δυο τους και θα τους φέρει πιο κοντά, να μπορεί να βοηθήσει. Αλλιώς επιβάλλεται η συμβουλή από ειδικό.


Σχετικά Άρθρα