ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μεγαλύτεροι δεν το βάζουν κάτω και αυτό τους ωφελεί

03 Νοεμβρίου 2021, 18:00

images

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο μειώνεται η διάθεση του ανθρώπου για σεξ. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Μία νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 85% των ανδρών 60-69 ετών είναι σεξουαλικά ενεργοί, με το ποσοστό στους 70-79 ετών να βρίσκεται στο 60% και στους άνω των 80 ετών να αγγίζει το 32%. Οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες σεξουαλικά καθώς μεγαλώνουν, αλλά σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αρκετές θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν σεξ μέχρι προχωρημένη ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν ερωτική διάθεση καθώς μεγαλώνουν, γεγονός θετικό καθώς, όπως υποδεικνύει η νέα αυτή έρευνα, όσο λιγότερο σεξ κάνει κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να βιώσει ψυχικά και σωματικά προβλήματα.

Η έρευνα εξέτασε τη σεξουαλική ζωή 2.577 ανδρών και 3.195 γυναικών άνω των 50 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν αν είχαν βιώσει κάποια μείωση στα επίπεδα της σεξουαλικής επιθυμίας μέσα στον τελευταίο χρόνο και να αναφέρουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα ή την ικανότητα στύσης για τους άνδρες ή ερεθισμού για τις γυναίκες.

Όπως αποδείχτηκε, οι άνδρες που ανέφεραν πτώση στη σεξουαλική τους επιθυμία ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο ή άλλες χρόνιες παθήσεις που θα περιόριζαν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Άνδρες και γυναίκες που ανέφεραν μείωση στη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να βαθμολογούν χαμηλότερα το επίπεδο της υγείας τους και οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία να διαγνωσθούν με καρκίνο ή στεφανιαία νόσο. 

Το σεξ βοηθά στην παραγωγή των ενδορφινών που μάς κάνουν να νιώθουμε ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι. Κατά τη διάρκεια του σεξ παρατηρείται μεγάλη απελευθέρωση ενδορφινών, που δεν είναι αμελητέο για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, καθώς τα υψηλότερα επίπεδά τους συνδέονται και με μεγαλύτερη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.


Σχετικά Άρθρα