ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ενήλικες που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι έχουν καλύτερο ύπνο

15 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Οι ενήλικες που μοιράζονται το κρεβάτι με ένα σύντροφο ή σύζυγο, κοιμούνται καλύτερα από εκείνους που κοιμούνται μόνοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι μοιράζονταν ένα κρεβάτι με ένα σύντροφο, τις περισσότερες νύχτες ανέφεραν λιγότερο σοβαρή αϋπνία, λιγότερη κούραση και περισσότερο χρόνο ύπνου από εκείνους που είπαν ότι δεν μοιράζονταν ποτέ το κρεβάτι με σύντροφο. Όσοι κοιμόντουσαν με σύντροφο αποκοιμήθηκαν επίσης πιο γρήγορα, συνέχισαν να κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αποκοιμήθηκαν και είχαν μικρότερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας. 

Ωστόσο, όσοι κοιμόντουσαν με το παιδί τους τις περισσότερες νύχτες ανέφεραν μεγαλύτερη σοβαρότητα αϋπνίας, μεγαλύτερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας και λιγότερο έλεγχο του ύπνου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο ύπνος με έναν σύντροφο συσχετίστηκε με χαμηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης, άγχους και στρες και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη και ικανοποίηση από τη ζωή και τις σχέσεις. Ο ύπνος με παιδιά συνδέθηκε με περισσότερο άγχος. Ο ύπνος μόνος συσχετίστηκε με υψηλότερες βαθμολογίες κατάθλιψης, χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη και χειρότερη ικανοποίηση από τη ζωή και τις σχέσεις.

«Ο ύπνος με ερωτικό σύντροφο ή σύζυγο δείχνει ότι έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου άπνοιας ύπνου, της [μείωσης της] σοβαρότητας της αϋπνίας στον ύπνο και της συνολικής βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Brandon Fuentes, προπτυχιακός ερευνητής στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η μελέτη περιελάμβανε ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν στη μελέτη (με τίτλο SHADES), σε 1.007 ενήλικες σε ηλικία εργασίας από τη νοτιοανατολική Πενσυλβάνια. Η κοινή χρήση του κρεβατιού αξιολογήθηκε με έρευνες και οι παράγοντες υγείας του ύπνου αξιολογήθηκαν με κοινά εργαλεία όπως η κλίμακα υπνηλίας Epworth, ο δείκτης σοβαρότητας της αϋπνίας και η βαθμολογία άπνοιας STOP-BANG.

«Πολύ λίγες ερευνητικές μελέτες το διερευνούν αυτό, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, είτε κοιμόμαστε μόνοι, είτε με σύντροφο, μέλος της οικογένειας ή κατοικίδιο, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ύπνου μας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Michael Grandner, διευθυντής του Sleep and Health Research που είναι πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Με μεγάλη έκπληξη μάθαμε πόσο σημαντικό θα μπορούσε να είναι αυτό» σημείωσαν.

Η περίληψη της έρευνας δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένα διαδικτυακό ένθετο του περιοδικού Sleep και θα παρουσιαστεί στις 5 Ιουνίου κατά τη διάρκεια του SLEEP 2022, της ετήσιας συνάντησης των Associated Professional Sleep Societies.



Σχετικά Άρθρα