ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο χρόνος στον υπολογιστή, συνδέεται με τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας

04 Απριλίου 2024, 18:00

images

Η πολύωρη ενασχόληση με την οθόνη του υπολογιστή μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ειδικότερα, μελέτη σε περισσότερους από 200.000 άνδρες δείχνει ότι, για κάθε επιπλέον 1,2 ώρες χρήσης υπολογιστή, οι πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνονταν κατά 3,57 φορές. Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Andrology, υποδεικνύει επίσης ότι αυτοί οι άντρες έδειξαν ισχυρότερη γενετική τάση για χρήση υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο. Η μακροχρόνια χρήση υπολογιστή βρέθηκε ότι σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης στους άνδρες, η οποία προάγει την παραγωγή σπέρματος.

Η μελέτη παρακολούθησε άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών από τη UK Biobank, μια διαδικτυακή βάση δεδομένων με ιατρικά αρχεία και αρχεία τρόπου ζωής από περισσότερους από μισό εκατομμύριο Βρετανούς.

Οι συγγραφείς έγραψαν: «Αν και ο συγκεκριμένος μηχανισμός της στυτικής δυσλειτουργίας που προκαλείται από τη χρήση υπολογιστή δεν έχει διευκρινιστεί από την παρούσα μελέτη, η βλάβη της καθιστικής συμπεριφοράς στη στυτική λειτουργία φαίνεται να είναι ξεκάθαρη, κάτι που πρέπει να προσελκύσει την προσοχή του κοινού. Με άλλα λόγια, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας».

Για τη μελέτη, επιστήμονες από την Κίνα εξέτασαν δεδομένα από μελέτες συσχέτισης στο γονιδίωμα, όπου εντοπίζονται γονίδια που συνδέονται με μια συγκεκριμένη πάθηση ή κάποιο χαρακτηριστικό, όπως ο κίνδυνος καθιστικής συμπεριφοράς.

Ο Allan Pacey, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, την περιέγραψε ως «μια αρκετά προσεγμένη αλλά περίπλοκη μελέτη» που διερευνά τους πιθανούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε στυτική δυσλειτουργία.

Είπε: «Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι οι άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή μπορεί να έχουν υψηλότερη συχνότητα στυτικής δυσλειτουργίας, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι γιατί. Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο των ανδρών συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

«Δείχνουν επίσης ότι αυτό σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται FSH στους άνδρες. Ενώ η FSH είναι μια σημαντική αναπαραγωγική ορμόνη, η οποία διεγείρει την παραγωγή σπέρματος, η επίδρασή της στη στυτική λειτουργία είναι λιγότερο σαφής και οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν ότι αυτή είναι μια νέα αφορμή για έρευνα.

Φυσικά, εάν το πρόβλημα εμμένει, οι άνδρες θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γενικό ιατρό τους, ο οποίος θα είναι σε θέση να προσφέρει μια σειρά από λύσεις για να προσπαθήσει να τους βοηθήσει».

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι άλλες καθιστικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση για αναψυχή, αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ χρήσης υπολογιστή και κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας.

Σχετικά Άρθρα