ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κακός ύπνος προμηνύει εμμηνόπαυση μετά τα 40 χρόνια

18 Ιανουαρίου 2023, 18:00

images

Αν είστε γυναίκα άνω των 40 ετών και τελευταία έχετε...χάσει τον ύπνο σας ή κάνετε συχνές αφυπνίσεις μέσα στη νύχτα και καταλήγετε κουρασμένη το πρωί, ίσως βιώνετε ένα πρώιμο σύμπτωμα της μείωσης των οιστρογόνων...

Κάθε γυναίκα έχει τη δική της εμμηνόπαυση τόσο ως προς το χρονικό σημείο που θα συμβεί αυτό (κάπου ανάμεσα στα 40 με τα 58 έτη), όσο και ως προς τα συμπτώματα που συνοδεύουν την αλλαγή αυτή στον γυναικείο οργανισμό. Έτσι, ενώ άλλες γυναίκες περνούν στη προεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση με ελάχιστα και εξαιρετικώς ήπια συμπτώματα, άλλες ανεβαίνουν έναν Γολγοθά βιώνοντας εξάψεις, αιμορραγίες, φουσκώματα, νεύρα, καταθλίψεις και αϋπνία ή κακής ποιότητας ύπνο.

Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκετε πάντως, η διατάραξη του καλού, νυχτερινού ύπνου φαίνεται ότι μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίς ως το πρώτο σύμπτωμα της επερχόμενης μείωσης των οιστρογόνων και τελικά της εμμηνόπαυσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Menopause, απαντά θετικά, καθώς αναδεικνύει ότι πρώιμα σημάδια μπορούν να εμφανιστούν πολύ πριν σταματήσει η έμμηνος ρύση στις γυναίκες... «Οι μεγαλύτερες γυναίκες που έχουν τακτική έμμηνο ρύση, αλλά παρατηρούν αλλαγές στη διάρκεια ή το μήκος του κύκλου, μπορεί να εμφανίσουν πολλά συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με το μεταβατικό στάδιο της εμμηνόπαυσης» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Yamnia Cortés, επίκουρη καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας – Chapel Hill στη Νέα Υόρκη.

Για την παρούσα μελέτη, περισσότερες από 350 γυναίκες ηλικίας 35 έως 55 ετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα χαρακτηριστικά του εμμηνορροϊκού τους κύκλου και τα συμπτώματα που μερικές φορές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ένα παρόμοιο ποσοστό γυναικών τόσο στην ομάδα του ύστερου αναπαραγωγικού σταδίου όσο και στην ομάδα μετάβασης στην εμμηνόπαυση ανέφεραν 8 από τα 18 συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις διαταραχές του ύπνου και της μνήμης, τη δυσκολία συγκέντρωσης, την κόπωση, την ευερεθιστότητα, το άγχος, τη θλίψη, τον πονοκέφαλο και τη συχνοουρία ή ακράτεια.  

Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η δυσκολία να κοιμηθούν ή οι αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας, βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των συμπτωμάτων για τις γυναίκες και στις δύο ομάδες, όπως έδειξε η μελέτη.

Σχετικά Άρθρα