ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο άνδρας και το άγχος αν θα τα καταφέρει...

25 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Σε όλους μπορεί να συμβεί. Ακόμα και στους πιο νέους και υγιείς. Υπάρχουν φορές που το άγχος και ο ενθουσιασμός για μια γυναίκα μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στο κρεβάτι...

Οι άντρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση ως μία ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί. Ειδικά δε όταν είναι νέοι και δεν τους έχει ξανασυμβεί, πολλές φορές πανικοβάλλονται και σκέφτονται τα χειρότερα. 

Κάνουν δε σκέψεις του τύπου "έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας", "έγινα ρεζίλι" κλπ που δεν βοηθούν στο να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα. Αντιθέτως, το διαιωνίζουν.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ, "η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα και, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου. Οι σκέψεις αυτές συνήθως εμπεριέχουν την ερώτηση "Θα έχω ξανά στύση;".

Οι σκέψεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διεγείρουν έναν άντρα· αντίθετα, του δημιουργούν έντονο φόβο, τη στιγμή που πλησιάζει η σεξουαλική επαφή ή και κατά τη διάρκεια της επαφής. Όμως, το σώμα όλων των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε, όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, επικρατεί ο φόβος, και τότε το σώμα, σε βιολογικό επίπεδο, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Συνήθως, η γνωστή αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα, τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με συνέπεια να μη μπορεί να γεμίσει το πέος με αίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης.

Με άλλα λόγια, όταν ένας άντρας αισθάνεται έντονο φόβο τη στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να πετύχει είναι πολύ δύσκολο να την διατηρήσει. Τότε, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του. Άλλη μία, λοιπόν, αρνητική εμπειρία καταγράφεται στον νου.

Τότε, αρχίζει μία διαδικασία ντόμινο. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές, θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, μόνο που αυτήν τη φορά θα τις πιστεύει περισσότερο, επομένως ο φόβος θα είναι περισσότερος και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη. Κατά συνέπεια, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί τον άντρα στο να αποφεύγει τις σεξουαλικές στιγμές και τις καταστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σεξουαλική επαφή".

* Με στοιχεία από το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ).

Σχετικά Άρθρα