ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ντροπή για το σεξ: Πως μπορεί να κάνει κακό στη ζωή μας

07 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Μια κάπως ντροπαλή κοπέλα που κοκκινίζει όταν την κοιτούν στα μάτια στα πρώτα ραντεβού, ίσως και να είναι θελκτική για κάποιους άνδρες. Ομοίως, ένας άνδρας χαμηλών τόνων που αργεί να πάρει πρωτοβουλίες και δείχνει να νιώθει άβολα όταν του λένε ερωτικά υπονοούμενα, ίσως να είναι ερωτεύσιμος για κάποιες γυναίκες που έχουν βαρεθεί το... αντιστρόφως ανάλογο. Αλλά η συνεχής και υπερβολική ντροπή δεν οδηγεί πουθενά και δεν αρέσει σε κανέναν που επιθυμεί να κάνει μια ερωτική σχέση...

Οι αιτίες, σύμφωνα με τους σεξολόγους, έχουν να κάνουν πρώτα από όλα με το χαρακτήρα του ανθρώπου, τη σχέση που έχει με το σώμα του κι αν το αποδέχεται, με προβλήματα αυτοεκτίμησης, με έλλειψη αυτοπεποίθησης και σπανιότερα με θρησκευτικές αντιλήψεις και κουλτούρες που του έχουν μάθει ότι το σεξ είναι "βρώμικο"!

Το κομβικό σημείο για να καταλάβει κάποιος ότι έχει πρόβλημα και πρέπει να το συζητήσει με έναν έμπειρο ψυχολόγο, είναι ότι έχει φτάσει στα 24-25 έτη χωρίς να έχει συνάψει ποτέ ερωτική σχέση και ότι όσο περνά ο καιρός, νιώθει όλο και πιο συχνά ντροπή ακόμα και όταν καλείται να συζητήσει για θέματα που αφορούν το σεξ.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις παρατηρούνται περιστατικά νέων ανδρών που δεν μπορούν να επιτύχουν στύση όταν βρίσκονται με σύντροφο αλλά το καταφέρνουν μόνο όταν είναι μόνοι τους. Όταν μιλάμε για ενήλικα, υγιή που θα μπορούσε να έχει σεξουαλικές σχέσεις αλλά δεν έχει επειδή νιώθει ντροπή να φλερτάρει, τότε πρόκειται για μια εδραιωμένη διαταραχή που μπορεί να θεραπευτεί μόνο με τη φροντίδα ειδικού.

Πάντως ψυχολόγοι και σεξολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε νέους και λιγότερο νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρά και μόνιμα προβλήματα ντροπής να ζητήσουν το συντομότερο βοήθεια αντί να καταδικάζουν τους εαυτούς τους σε μια ζωή χωρίς άγγιγμα και τη χαρά του έρωτα!

Σχετικά Άρθρα