ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα νανοϊατρική μέθοδος αξιοποιεί το RNA και μειώνει την αναπαραγωγή του HIV

27 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Από το 2022, περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με λοίμωξη από τον ιό HIV που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα λευκά αιμοσφαίρια, προκαλεί το AIDS και καθιστά το άτομο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις και ασθένειες. Επί του παρόντος δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την εξάλειψη του HIV. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιρετροϊκή θεραπεία για να βοηθήσουν στη διαχείριση του φορτίου του ιού στον οργανισμό. Ωστόσο, εξακολουθεί να μην υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και ο HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) μετά από 10 ή περισσότερα χρόνια.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βατερλώ στον Καναδά, ανέπτυξαν έναν τρόπο χρήσης του ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA) για την καταπολέμηση του HIV χρησιμοποιώντας γονιδιακή θεραπεία. Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο νανοφάρμακο με γενετικά υλικά που ονομάζονται μικρά παρεμβαλλόμενα RNA (siRNA).

«Το siRNA επιλέχθηκε ως πιθανή θεραπεία επειδή μπορεί να σχεδιαστεί για να ρυθμίζει την έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων στο σώμα», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Emmanuel Ho, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Βατερλώ. «Τα οφέλη από αυτό περιλαμβάνουν χαμηλότερες πιθανότητες παρενεργειών σε σύγκριση με τα συμβατικά μικρομοριακά φάρμακα».

Καθώς τα siRNA μπορούν να υπαγορεύουν ποια γονίδια ή πρωτεΐνες ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται στα κύτταρα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι προκάλεσαν μείωση κατά 73% στην αντιγραφή του HIV. Επιπλέον, η μέθοδος βοήθησε στην καταπολέμηση προβλημάτων που παρουσιάζει ο HIV όσον αφορά την αυτοφαγία.

«Δυστυχώς, ο HIV είναι «έξυπνος» και είναι σε θέση να αναστέλλουν την αυτοφαγία παράγοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Nef». Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Controlled Release.

Σχετικά Άρθρα