ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύθοι γύρω από το σεξ

13 September 2023, 18:00

images

Παρά την πληθώρα των έγκυρων πηγών πληροφόρησης, μερικοί μύθοι γύρω από το σεξ φαίνεται να είναι ακόμη και σήμερα διαδεδομένοι. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι, εάν ένα κορίτσι παίρνει από του στόματος αντισυλληπτικά («το χάπι»), αυτή και ο σύντροφός της δεν θα νοσήσουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Αυτό είναι φυσικά, λάθος. Το χάπι μπορεί να μειώνει δραματικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης, αλλά το προφυλακτικό είναι απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθούν τα ΣΜΝ.

Σημειώνεται ότι η εκσπερμάτιση εκτός του γυναικείου κόλπου, δεν αποτελεί προτεινόμενο τρόπο πρόληψης της εγκυμοσύνης, ούτε θα αποτρέψει τα ΣΜΝ. Επιπλέον, δεν είναι καλή ιδέα να αποθηκεύετε προφυλακτικά σε αυτοκίνητα, πορτοφόλια κ.λπ., καθώς είναι κατασκευασμένα από υλικό που διασπάται κατά την έκθεση στη θερμότητα και την τριβή. Η προτεινόμενη αποθήκευση είναι σε δροσερά μέρη, όπως τα συρτάρια στην κρεβατοκάμαρά σας.

Και πάλι, εάν ένα προφυλακτικό φορεθεί λανθασμένα την πρώτη φορά και πρέπει να φορεθεί ξανά για σωστή χρήση, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το αρχικό προφυλακτικό, καθώς μπορεί κάλλιστα να υπάρχει σπέρμα στην επιφάνεια η οποία βρίσκεται τώρα στο εξωτερικό του προφυλακτικού, έτοιμο να έρθει σε επαφή με τον κόλπο.

Επίσης, το ντους μετά το σεξ, δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη. Είναι πολύ προτιμότερο να χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικό. Ακόμη και με αντισυλληπτικά όπως το χάπι, η προστασία ξεκινά μόνο μετά από περίπου 1 εβδομάδα από τη λήψη του φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε προφυλακτικό.

Εάν ένα κορίτσι και ένα αγόρι κάθονται κοντά, φιλιούνται κι αγκαλιάζονται, δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, καθώς αυτό απαιτεί τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα να φτάσουν στη μήτρα για να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο μέσα στις σάλπιγγες.

Αντίθετα, εάν ένας άνδρας εκσπερματώσει ακριβώς έξω από τον κόλπο και εάν η κολπική περιοχή είναι υγρή, τα σπερματοζωάρια μπορούν να κολυμπήσουν μέσα από τον κόλπο και να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη.

Δεν απαιτούνται περισσότερες από μία επαφές για να μείνετε έγκυος, ενώ καμία σεξουαλική στάση δεν προστατεύει από την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα, το σεξ σε πισίνα ή στο ντουζ, ή ενώ στέκεστε όρθιοι, εξακολουθεί να αποτελεί σεξουαλική πράξη, και εφόσον τα σπερματοζωάρια βρίσκονται πλέον στον κόλπο ή έστω πολύ κοντά του, μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη και σίγουρα μπορεί να μεταδοθούν ΣΜΝ.

Τέλος, η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια μιας εμμηνορροϊκής περιόδου, μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, αλλά εάν η περίοδος εμφανιστεί αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, η εγκυμοσύνη είναι σχεδόν απίθανη.

Σχετικά Άρθρα