ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λεπτίνη: Βοηθά πεινασμένα πειραματόζωα να επιλέξουν τη συντροφικότητα αντί για το φαγητό

09 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Cell Metabolism, υποστηρίζουν ότι τα πεινασμένα ποντίκια δίνουν προτεραιότητα στην αλληλεπίδραση με το αντίθετο φύλο παρά στο φαγητό, όταν ο εγκέφαλός τους διεγείρεται μέσω της λεπτίνης, μιας ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.

«Μπορούμε να ακολουθήσουμε μόνο μία συμπεριφορά τη φορά, οπότε ο εγκέφαλός μας πρέπει να υπολογίσει με κάποιο τρόπο ποια θα είναι η πιο ικανοποιητική συμπεριφορά ή ποια είναι η πιο επείγουσα ανάγκη μας», λέει η ανώτερη συγγραφέας Tatiana Korotkova, νευροεπιστήμονας στο University Clinic Cologne στη Γερμανία.

Για να αποσαφηνίσει το πώς ιεραρχούνται οι έμφυτες συμπεριφορές, όπως το φαγητό, το ποτό, η κοινωνικοποίηση και το ζευγάρωμα, η ομάδα της Korotkova παρατήρησε και διέγειρε νευρώνες ποντικιού στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Επικεντρώθηκε σε νευρώνες που φέρουν υποδοχείς για τη λεπτίνη και νευρώνες που παράγουν νευροτενσίνη, δύο ορμόνες που συνδέονται με την πείνα και τη δίψα. Προς έκπληξή τους, οι μελετητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι νευρώνες συμμετείχαν επίσης στην καθοδήγηση της κοινωνικής συμπεριφοράς και βοηθούσαν τα ποντίκια να ισορροπήσουν τις διατροφικές και κοινωνικές τους ανάγκες.

Η διέγερση με λεπτίνη είχε μικρή επίδραση στη συμπεριφορά των κορεσμένων ποντικών, τα οποία γενικά ενδιαφερόντουσαν περισσότερο για την κοινωνικοποίηση παρά για το φαγητό, ενώ, όταν οι ερευνητές ενεργοποίησαν τους νευρώνες του υποδοχέα λεπτίνης σε ποντίκια που πεινούσαν πολύ, άργησαν να πλησιάσουν το φαγητό, έτρωγαν λιγότερο και πέρασαν περισσότερο χρόνο κοινωνικοποιώντας με πιθανούς συντρόφους.

«Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι ο υποθάλαμος συνδέει τη διατροφή και το ποτό με κοινωνικές συμπεριφορές», λέει η συγγραφέας Anne Petzold, επίσης νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. "Η ενεργοποίηση των νευρώνων του υποδοχέα λεπτίνης κάνει τα ποντίκια να δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική αλληλεπίδραση παρά την πολλή πείνα ή τη δίψα. Αυτό είναι λογικό βιολογικά, επειδή οι σύντροφοι δεν είναι κάτι που έχετε πάντα γύρω σας, και έτσι πρέπει κάποιος να μπορεί να αγνοήσει την πείνα ή τη δίψα για να μπορέσει να ασχοληθεί με το ζευγάρωμα».

«Στη συνέχεια, θα θέλαμε να καταλάβουμε πώς αλλάζει η δραστηριότητα αυτών των κυττάρων κατά την εξέλιξη της παχυσαρκίας ή την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών», καταλήγει η Korotkova.



Σχετικά Άρθρα