ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κολπική μυκητίαση και σεξ

01 September 2020, 18:00

images

Το σεξ δεν απαγορεύεται μεν όταν η γυναίκα έχει κολλήσει μύκητες αλλά καλό είναι να λαμβάνονται προφυλάξεις. «Η κολπική μυκητίαση είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές κολπίτιδας που παρουσιάζει μία γυναίκα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα παρουσιάσουν τα συμπτώματα της νόσου τουλάχιστον μία φορά. Αν και είναι μια ιδιαίτερα ενοχλητική κατάσταση πολύ σπάνια εξελίσσεται σε κάτι το σοβαρό», τονίζει η Δρ Jessica Shepherd, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Η κολπική μυκητίαση είναι μία φλεγμονή του κόλπου που προκαλείται από μύκητες του γένους Candida. Τις περισσότερες φορές η αιτία είναι ο Candida albicans αλλά μερικές φορές άλλα είδη Candida μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα. Το ανοσοποιητικό σύστημα και μικρόβια της χλωρίδας, που επίσης ζουν φυσιολογικά στο δέρμα και στον κόλπο, περιορίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Αυτοί οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού βοηθούν να διατηρείται ο αριθμός και η ανάπτυξη των μυκήτων υπό έλεγχο. «Ωστόσο, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές διαταράσσονται οι φυσικοί μηχανισμοί άμυνας και μεταβάλλονται οι ισορροπίες. Τότε οι μύκητες αναπτύσσονται σε μεγάλους αριθμούς μέσα στον κόλπο και μερικές φορές στο δέρμα του περινέου δημιουργώντας συμπτώματα», όπως εξηγεί η Δρ Shepherd.

Παρόλο που η κολπική μυκητίαση δεν είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μολύνει η γυναίκα τον σύντροφό της με αποτέλεσμα το 15% των ανδρών να παρουσιάζει κνησμώδες εξάνθημα στο μόριό του, μετά από τη σεξουαλική επαφή με γυναίκα που έχει κολπική μυκητίαση. Στην περίπτωση αυτή παίρνουν φάρμακα και οι δύο.

Η γιατρός συμβουλεύει:

-Προσθέστε στη διατροφή σας περισσότερα φρέσκα και υγιεινά φαγητά και περιορίστε το junk food.

-Ενημερωθείτε για τα προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο και τη διατήρηση της ισορροπίας της ευαίσθητης περιοχής.

-Ακούστε το σώμα σας και προλάβετε σε αρχικά στάδια όλα τα προβλήματα. 

Σχετικά Άρθρα