ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη διατροφή, πιο υγιής προστάτης, καλύτερο σεξ μετά τα 50

13 Ιανουαρίου 2021, 18:00

images

Σε μελέτη που διεξήχθη με σκοπό να αναδειχτεί ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στην εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, ερευνητές από το Αντικαρκινικό Κέντρο Anderson του Πανεπιστημίου Τέξας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη που ανέφεραν ότι διατρέφονταν με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, είχαν καλύτερη εξέλιξη της νόσου. Και καλύτερη σεξουαλική ζωή...

«Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη συχνά αναζητούν τρόπους να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσoυ και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο Δρ Justin Gregg, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer. «Η μεσογειακή διατροφή είναι μη επεμβατική, υγιεινή και, όπως φαίνεται από τη μελέτη, έχει τη δυναμική να επηρεάσει την εξέλιξη του καρκίνου τους» πρόσθεσε.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θεωρείται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου με την πάροδο του χρόνου, όπως η ηλικία, το προστατικό αντιγόνο (PSA) και το μέγεθος του όγκου, οι άνδρες με διατροφή που περιείχε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά και ψάρια είχαν μειωμένο κίνδυνο επιδείνωσης του καρκίνου του προστάτη τους σε ένα σημείο όπου πολλοί θα έπρεπε να ξεκινήσουν θεραπεία. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση του διαβήτη και της λήψης στατινών και διαπίστωσαν παρόμοια μείωση του κινδύνου σε αυτές τις ομάδες ασθενών.

«Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται συστηματικά με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας. Αυτή η μελέτη σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη σε πρώιμο στάδιο μας φέρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην παροχή τεκμηριωμένων διατροφικών συστάσεων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε η Δρ Carrie Daniel-MacDougall, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 410 άνδρες με πρώιμο καρκίνο προστάτη σε καθεστώς παρακολούθησης και Gleason σκορ 1 ή 2 (χαμηλής επιθετικότητας κύτταρα). Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν εκ νέου σε βιοψία στην αρχή της μελέτης και εκτιμήθηκαν κάθε έξι μήνες μέσω κλινικών εξετάσεων και τεστ PSA και τεστοστερόνης. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 64 ετών και το 15% εξ αυτών είχε σακχαρώδη διαβήτη και το 44% λάμβανε στατίνες.

Για κάθε αύξηση ενός βαθμού στη βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής, οι ερευνητές παρατήρησαν περισσότερο από 10% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 36 μηνών, 76 άνδρες από τους 410 σημείωσαν εξέλιξη του καρκίνου τους.


Σχετικά Άρθρα