ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλοήθης υπερτροφία προστάτη: Τι την προκαλεί

11 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία και τη σεξουαλική λειτουργία του ανδρικού σώματος. Βρίσκεται γύρω από το άνω τμήμα της ουρήθρας και κάτω από την ουροδόχο κύστη, έχει σχήμα καρυδιού και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή του σπερματικού υγρού.

Το φυσιολογικό μέγεθος του προστάτη για τους άνδρες κάτω των 40 ετών, είναι 25 έως 30 γραμμάρια. Ωστόσο, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, είναι σύνηθες να εμφανιστεί ένας διευρυμένος προστάτης, κατάσταση επίσης γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή BPH. Στην πραγματικότητα, η πάθηση είναι τόσο συχνή που το 50% των ανδρών μεταξύ 51 και 60 ετών και περισσότερο από το 90% των ανδρών ηλικίας 80 ετών και άνω εμφανίζουν BPH.

Παρόλο που ένας υπερτροφικός προστάτης δεν είναι καρκινογόνος και δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα και σε προβλήματα υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

«Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν», λέει ο Δρ Petar Bajic, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στο Κέντρο Ανδρικής Υγείας, μέλος της Ουρολογικής και Νεφρικής Κλινικής Glickman στην Cleveland Clinic. «Είναι πολύ συχνό και θεραπεύσιμο» , προσθέτει.

Αν και η πάθηση είναι κοινή σε όλους τους άνδρες, ορισμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από άλλους. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι τέσσερις πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διογκωμένου προστάτη είναι:

- Ηλικία: Οι άνδρες άνω των 50 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για διόγκωση του προστάτη.

- Οικογενειακό ιστορικό: Το να έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας, όπως τον πατέρα σας, με BPH, θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

- Διαβήτης και καρδιακές παθήσεις: Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι το ιστορικό διαβήτη και καρδιακών παθήσεων αποτελούν παράγοντες κινδύνου για διόγκωση του προστάτη.

- Παχυσαρκία: Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Prostate International δείχνει ότι οι άνδρες με παχυσαρκία έχουν υψηλότερο κίνδυνο BPH.

Τα ακριβή αίτια της BPH παραμένουν ασαφή, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η γενετική και οι ορμονικές ανισορροπίες στους μεγαλύτερους άνδρες παίζουν ρόλο. Επειδή είναι σπάνιο για άνδρες κάτω των 40 ετών να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους νεότερους άνδρες να υποβληθούν σε ουρολογική εξέταση για να καθορίσουν εάν υπάρχει άλλη αιτία απόφραξης ή νευρολογικό πρόβλημα.


Σχετικά Άρθρα