ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεστοστερόνη στους άνδρες είναι κάτι παραπάνω από παράγοντας σεξ

14 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Όπως αναφέρεται σε τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Endocrinology, η ορμόνη INSL3, θα μπορούσε να αποτελεί βιοδείκτη πρόγνωσης σοβαρών νοσημάτων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία. Αν λάβουμε υπόψη ότι παράγεται στους όρχεις από τα ίδια κύτταρα που παράγουν και την τεστοστερόνη, καταλαβαίνουμε τη σχέση...

Η διαφορά με την INSL3 είναι ότι τα επίπεδά της στον ανδρικό οργανισμό παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής, σε αντίθεση με τη τεστοστερόνη που μειώνεται όσο μεγαλώνει ο άνδρας. Σε αυτό είναι που βασίζονται οι επιστήμονες όσον αφορά την αξιοπιστία της στην πρόληψη των νοσημάτων στην τρίτη ηλικία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 3.000 άνδρες από 8 περιφερειακά κέντρα στη βόρεια, νότια, ανατολική και δυτική Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, λαμβάνοντας δύο φορές αίμα από τον κάθε άνδρα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Όπως φάνηκε, τα επίπεδα της INSL3 παραμένουν σταθερά, σε αντίθεση με την τεστοστερόνη, ενώ παράλληλα συνδέονται με μια σειρά ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστική αδυναμία, η σεξουαλική δυσλειτουργία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Όταν λοιπόν ένας άνδρας έχει υψηλές τιμές της INSL3 σε νεαρή ηλικία, θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει τις ίδιες τιμές σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν όμως κάποιος παρουσιάζει χαμηλές τιμές ήδη από την εφηβεία του, αντιμετωπίζει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών καθώς μεγαλώνει.

«Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπηρίες και ασθένειες καθώς γερνούν είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μπορούν να βρεθούν παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν στους ανθρώπους όχι μόνο μακροζωία αλλά και υγιή ζωή καθώς γερνούν. Η ανακάλυψη της ορμόνης είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση αυτού του γεγονότος και θα ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους ατομικά, αλλά και συλλογικά», εξηγεί ο καθηγητής Ravinder Anand-Ivell, ένας εκ τους επικεφαλής της έρευνας.

Ενώ ο καθηγητής Richard Ivell, επίσης επικεφαλής συμπληρώνει: «Τώρα που γνωρίζουμε το ρόλο που παίζει αυτή η ορμόνη στην πρόβλεψη των νόσων και πώς ποικίλλει μεταξύ των ανδρών, στρέφουμε την προσοχή μας στο να βρούμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο το επίπεδο της INSL3 στο αίμα. Οι προκαταρκτικές εργασίες υποδηλώνουν ότι η διατροφή στην πρώιμη ζωή μπορεί να παίζει ρόλο, αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική ή η έκθεση σε ορισμένους περιβαλλοντικούς ενδοκρινικούς διαταράκτες, μπορεί να παίζουν ρόλο».

Σχετικά Άρθρα