ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεστοστερόνη ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας στο σεξ

14 Οκτωβρίου 2021, 18:00

images

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Sex Research, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άντρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης προτιμούν το σεξ με διαφορετικές γυναίκες, ενώ οι γυναίκες με περισσότερη τεστοστερόνη προτιμούν να "αγαπούν" μόνες τον εαυτό τους.

Η ορμόνη αυτή είναι κυρίως ανδρική αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά υπάρχει και στο γυναικείο οργανισμό.

Τα στοιχεία αυτά από την τρίτη βρετανική, εθνική έρευνα σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής και των δύο φύλων, παρέχουν τις πρώτες λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά των δύο φύλων. Το δείγμα ήταν σχετικά μεγάλο, συγκεκριμένα 4.000 ενήλικες, 18 - 74 ετών, από τους οποίους πήραν δείγματα σάλιου για να μετρηθούν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, ενώ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν και ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άντρες που είχαν υψηλότερες τιμές της τεστοστερόνης, ήταν πιο πιθανό να είχαν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους ταυτόχρονα τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντίθετα, όσες γυναίκες είχαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ανέφεραν πιο πρόσφατα και συχνότερα τη σεξουαλική δραστηριότητα της αυτοϊκανοποίησης. 

Οι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον ένα σεξουαλικό σύντροφο το χρόνο πριν από την έρευνα και ερωτήθηκαν σχετικά με προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως η έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ στις γυναίκες ή προβλήματα στύσης στους άνδρες.

Στη συνέχεια μελέτησαν μια σειρά σεξουαλικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών πρακτικών τις τέσσερις εβδομάδες πριν από τη συνέντευξη, όπως η συχνότητα του αυνανισμού αλλά και ο αριθμός των συντρόφων τα τελευταία πέντε χρόνια. Εκτιμήθηκε επίσης η άποψη των συμμετεχόντων σχετικά με τις εφήμερες σχέσεις.

«Τα δεδομένα τείνουν να επιβεβαιώσουν ότι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο κοινωνικών αλλά και ορμονικών επιδράσεων στη σεξουαλική λειτουργία και συμπεριφορά. Η σύνδεση της τεστοστερόνης με την αυτοϊκανοποίηση των γυναικών, μπορεί να θεωρηθεί ως ένας παράγοντας επίδρασης των κοινωνικών παραγόντων στις ορμονικές επιδράσεις στη συμπεριφορά των γυναικών» αναφέρει σχετικά η Δρ Wendy Macdowall από το London School of Hygiene and Tropical Medicine.


Σχετικά Άρθρα