ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται και πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων

04 Νοεμβρίου 2022, 18:00

images

Περισσότερα από τα μισά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην τρέχουσα επιδημία, μπορεί να έχουν μεταδοθεί σε άλλους πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη είναι αντίθετη με τις τρέχουσες οδηγίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων. Έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο περιορισμού των εστιών μόλυνσης, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στη σεξουαλική επαφή. Η έρευνα δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The BMJ.

Ο Bill Hanage, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan, επισημαίνει ότι η νέα μελέτη βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ερωτήματος που οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας προσπαθούν να απαντήσουν εδώ και μήνες: Πώς ακριβώς εξαπλώνεται ο ιός;

Σε χώρες όπου ο ιός εξαπλώνεται τακτικά, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τα περισσότερα από τα κρούσματα είναι παιδιά που ζουν σε αγροτικά κυνηγετικά χωριά. Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό προέρχονται από εκείνα τα περιβάλλοντα, όπου η μετάδοση συμβαίνει σε οικογένειες που ζουν σε κοντινή απόσταση. Σε χώρες που έχουν κρούσματα λόγω φορέων του ιού που έρχονται από το εξωτερικό, σχεδόν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί είναι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες.

«Το θέμα είναι με τους ιούς ευλογιάς γενικά, τείνεις να δεις μετάδοση μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα», είπε ο Hanage, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μετάδοση πριν μάθουν οι άνθρωποι ότι έχουν μολυνθεί, βοηθά στην κατανόηση και αιτιολόγηση της εκρηκτικής πορείας της επιδημίας πριν ο εμβολιασμός διαδοθεί ευρέως. Υποδηλώνει επίσης ότι ο ιός είναι πιθανό να μεταδοθεί μέσω του σεξ πριν ένα άτομο εμφανίσει γνωστά συμπτώματα.

Πριν από αυτή τη μελέτη, οι γιατροί γνώριζαν ότι ήταν δυνατό να μεταδοθεί ο ιός πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, «αλλά δεν ξέραμε πόσο συνηθισμένο ήταν», δήλωσε ο Δρ John Swartzberg, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley School of Public Health.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάδοση συνέβη έως και τέσσερις ημέρες πριν ένα άτομο εμφανίσει τα πρώτα του συμπτώματα - συνήθως πονοκέφαλο, πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα-. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πρωκτίτιδα, ένα επώδυνο οίδημα του ορθού.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα μηνύματα», είπε ο Hanage. «Νομίζω ότι το μήνυμα πρέπει να είναι ότι αν ανησυχούσατε για την ευλογιά των πιθήκων, δεν μπορείτε να υποθέσετε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι μολυσματικός μόνο και μόνο επειδή δεν έχει συμπτώματα».

Εάν έχουν εμβολιαστεί, αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία, δήλωσε καταληκτικά ο Hanage, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο αποτελεσματικά ήταν τα εμβόλια στην πρόληψη των λοιμώξεων.


Σχετικά Άρθρα