ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δυσάρεστη πλευρά του σεξ

29 Οκτωβρίου 2019, 11:00

images

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΔ) είναι νοσήματα που μεταδίδονται κατά την σεξουαλική επαφή ή κατά περίπτωση και με απλή σωματική επαφή. Τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:

HPV 

Η μόλυνση από τους HPV ιούς είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη μόλυνση σε γυναίκες και άνδρες και συναντάται στο 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού με τους περισσότερους να μην το γνωρίζουν καν καθώς η μόλυνση από τους συγκεκριμένους ιούς δεν σημαίνει απαραίτητα και εκδήλωση νόσου.

Σύφιλη

Η σύφιλη προξενείται από ένα μικρό βακτηρίδιο που ονομάζεται ωχρά σπειροχαίτη. Μεταδίδεται συνήθως με την σεξουαλική επαφή ή κατά το τοκετό στο νεογνό αλλά μπορεί επίσης να εμφανισθεί έπειτα από μετάγγιση αίματος.

Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών που οφείλεται στο γονόκοκκο Ναισσέρια (Neisseria). Μεταδίδεται με κάθε είδους σεξουαλική επαφή. Προσβάλλει κυρίως την ουρήθρα στον άνδρα και την ουρήθρα και τον τράχηλο της μήτρας στη γυναίκα.

Έρπης

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα (Herpes Virus Hominis).

Υπάρχουν 2 τύποι ιού έρπητα. Ο τύπος I που είναι πιο συχνός στα χείλη του στόματος και ο τύπος II που είναι πιο συχνός στα γεννητικά όργανα.

Ο έρπης μεταδίδεται κυρίως με την άμεση σεξουαλική επαφή με μολυσμένα γεννητικά όργανα και έχει χρόνο επώασης 2-5 μέρες.

Επίσης μπορεί να επιζήσει για λίγες ώρες στα πλαστικά καθίσματα της τουαλέτας.

Τριχομονάδωση

Οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonasvaginali. Μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή και έχει χρόνο επώασης 4-24 μέρες.

Ιογενής ηπατίτιδα

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια του ήπατος. Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται συνήθως με το αίμα, μπορεί όμως να μεταδοθεί με το σάλιο, το σπέρμα, τις κολπικές εκκρίσεις και άλλα υγρά του σώματος.

Η ηπατίτιδα C αναπτύσσεται επίσης ύστερα από μετάγγιση αίματος και είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

AIDS

Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό HIV.Μεταδίδεται από την σεξουαλική επαφή, επαφή με αίμα και παράγωγα αίματος ή σωματικά υγρά.

Μεταδίδεται επίσης κατά την εγκυμοσύνη ή με το μητρικό γάλα κατά τον θηλασμό από τη μητέρα στο μωρό.

ΠΗΓΗ: World Health Organisation (WHO)

Σχετικά Άρθρα