ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αϋπνία επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή

23 Ιανουαρίου 2024, 18:00

images

Η αϋπνία στις γυναίκες συνδέεται με την έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Elevier's Journal of Psychosomatic Research και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που υπέφεραν από αϋπνία, δυσκολεύονταν να φτάσουν σε οργασμό και είχαν συνολικά χαμηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση, σε σύγκριση με λιγότερο από το 1/3 των ανικανοποίητων γυναικών που δεν είχαν πρόβλημα με τον ύπνο τους.

Οι άνδρες με αϋπνία ανέφεραν επίσης σεξουαλικά προβλήματα, αλλά όχι τόσα προβλήματα όσα αντιμετώπιζαν οι γυναίκες. Οι άνδρες με έλλειψη ύπνου αντιπροσώπευαν το 23% των ατόμων που ανέφεραν προβλήματα με κορύφωση και γενική δυσαρέσκεια, ενώ μόνο το 12,5% των ανδρών με τα ίδια προβλήματα δεν ανέφεραν φαινόμενα αϋπνίας.

«Οι γυναίκες είχαν περίπου διπλάσιο ποσοστό τόσο σεξουαλικής δυσλειτουργίας όσο και αϋπνίας από αυτό των ανδρών», δήλωσε ο Δρ Wilfred Pigeon από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης στη Sun για τα ευρήματα της μελέτης. Ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά συνεργάστηκαν με 1.266 ενήλικες με μέση ηλικία τα 45 για τη διεξαγωγή της μελέτης.

Η αϋπνία ορίζεται ως μια διαταραχή κατά την οποία δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε ή ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ο ύπνος μας δεν είναι ποιοτικός, σύμφωνα με το National Heart, Lung and Blood Institute. Υπολογίζεται ότι 50 έως 70 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν συνεχείς διαταραχές ύπνου. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να επιδιώκετε 6 έως 8 ώρες ποιοτικής ξεκούρασης κάθε βράδυ.

Σχετικά Άρθρα