ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η απώλεια ύπνου αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους άλλους

10 Μαΐου 2022, 18:00

images

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα αποδεικνύει ότι οι νεαροί ενήλικες, όταν στερούνται τον ύπνο, αξιολογούν τα θυμωμένα πρόσωπα ως λιγότερο αξιόπιστα και υγιή. Επιπλέον, τα ουδέτερα και φοβισμένα πρόσωπα φαίνονται λιγότερο ελκυστικά με την απώλεια ύπνου. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature and Science of Sleep.

Χρησιμοποιώντας το eye-tracking, μια τεχνολογία με αισθητήρα που μπορεί να ανιχνεύσει τι βλέπει ένα άτομο σε πραγματικό χρόνο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε 45 νεαρούς άνδρες και γυναίκες για να εξετάσουν πώς η έντονη απώλεια ύπνου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τα ευτυχισμένα φοβισμένα, θυμωμένα και ουδέτερα πρόσωπα.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια νύχτα χωρίς ύπνο και μια νύχτα στην οποία τους δόθηκε  η ευκαιρία να κοιμηθούν για 8 ώρες. Οι κινήσεις των ματιών τους καταγράφηκαν τα πρωινά που ακολούθησαν και τις δύο νύχτες.

Μετά την απώλεια ύπνου, οι συμμετέχοντες δυσκολεύτηκαν περισσότερο να προσηλωθούν στα πρόσωπα από ό,τι μετά από μια νύχτα με 8 ώρες ύπνο. Η μείωση στη συνολική διάρκεια προσήλωσης κυμάνθηκε από 6,3% έως 10,6% μετά την απώλεια ύπνου.

«Όταν στερούνταν ύπνου, οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας αφιέρωσαν λιγότερο χρόνο προσηλωμένοι στα πρόσωπα. Δεδομένου ότι οι εκφράσεις του προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, το να αφιερώνετε λιγότερο χρόνο για να προσηλώνεστε τα πρόσωπα μετά την απώλεια ύπνου, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να ερμηνεύσετε τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων εσφαλμένα ή πολύ αργά», λέει η Lieve van Egmond, επικεφαλής συγγραφέας στο Τμήμα Χειρουργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουψάλα.

«Το εύρημα ότι τα άτομα με στέρηση ύπνου στο πείραμά μας βαθμολόγησαν τα θυμωμένα πρόσωπα ως λιγότερο αξιόπιστα και τα ουδέτερα και φοβισμένα πρόσωπα ως λιγότερο ελκυστικά, δείχνει ότι η απώλεια ύπνου σχετίζεται με αρνητικότερες  κοινωνικές εντυπώσεις των άλλων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κινήτρων για κοινωνική αλληλεπίδραση», δηλώνει ο Christian Benedict, αναπληρωτής καθηγητής Νευροεπιστήμης.

Έτσι, λοιπόν, οι εκφράσεις του προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Το να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο παρατηρώντας τα πρόσωπα, μετά από οξεία απώλεια ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, π.χ. ανακριβή και καθυστερημένη κρίση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων. Τέλος, οι  αρνητικές κοινωνικές εντυπώσεις των άλλων μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνική περιθωριοποίηση ατόμων που στερούνται ύπνου.


Σχετικά Άρθρα