ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γυναίκες με ψυχικά τραύματα κινδυνεύουν περισσότερο στην εγκυμοσύνη

18 Αυγούστου 2023, 18:00

images

Ψυχικά τραύματα όπως η έκθεση στην ενδοοικογενειακή βία κατά την παιδική ηλικία, αυξάνουν τον κίνδυνο της γυναίκας να εμφανίσει επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, και να γεννήσει ένα μωρό με χαμηλό βάρος ή πρόωρο. Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open. 

Οι ερευνητές εξέτασαν 32 σχετικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, από τις οποίες οι τρεις ήταν μακροχρόνιες και οι υπόλοιπες μελέτες παρατήρησης ή συγκριτικές μελέτες. Οι περισσότερες διεξήχθησαν στις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες στον Καναδά, την Ευρώπη και άλλες περιοχές. Η ανάλυση έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν βιώσει κάποια μορφή παιδικού τραύματος είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν βιώσει τραυματικές καταστάσεις. 

Συγκεκριμένα, είχαν κατά 39% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη, 59% αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής κατάθλιψης, 27% αυξημένο κίνδυνο γέννησης ελλιποβαρών βρεφών και 41% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Το παιδικό τραύμα μπορεί να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, ακόμα και να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση στον οργανισμό της γυναίκας.

«Ο εντοπισμός των γυναικών που εκτίθενται σε αυτές τις εμπειρίες και η εξατομίκευση της φροντίδας τους μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας της μητέρας και του παιδιού», καταλήγουν.

Σχετικά Άρθρα