ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γνωστό ΣΜΝ συνδέεται με τη στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες

07 Οκτωβρίου 2022, 18:00

images

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες για το mycoplasma genitalium, ή M. genitalium ή M. gen., ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γεννητικά όργανα, αιμορραγία και πρήξιμο και έχει συνδεθεί με στειρότητα και αποβολές. Ωστόσο, μόλις το 2019 έγινε εμπορικά διαθέσιμο το πρώτο τεστ που εγκρίθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για το M. gen.. Πολλές περιπτώσεις μπορεί να παραμένουν αδύνατον να διαγνωστούν και να θεραπευτούν, προειδοποιούν οι γιατροί.

Το 20% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών και το 16,5% των ανδρών μεταξύ 15 και 24 ετών, μπορεί να έχουν μολυνθεί από M. gen., σύμφωνα με τη Lisa Manhart, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Είναι μια πραγματική ανησυχία», είπε η Δρ Irene Stafford, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μητρικής- Εμβρυϊκής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston. «Γιατί δεν το εξετάζουμε αυτό;» αναρωτήθηκε.

Παρόμοια με τα χλαμύδια και τη γονόρροια, το M. gen. είναι μερικές φορές ασυμπτωματικό νόσημα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες. Στους άνδρες, μπορεί να προκαλέσει ουρηθρίτιδα, πρήξιμο και ερεθισμό της ουρήθρας. Στις γυναίκες, το M. gen. σχετίζεται με οίδημα του τραχήλου της μήτρας, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, αποβολή, πρόωρο τοκετό και υπογονιμότητα. Το Μάιο, μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Infection, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξήθηκε σχεδόν δύο φορές στις γυναίκες με M. gen.

Επειδή οι δοκιμές είναι σχετικά νέες, οι γιατροί δεν χρειάζεται να αναφέρουν διαγνωσμένες περιπτώσεις και το CDC δεν συνιστά έλεγχο ρουτίνας, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο διαδεδομένο είναι το συγκεκριμένο ΣΜΝ ή ποιος κινδυνεύει περισσότερο από αυτό. Ένας ασθενής συνήθως ελέγχεται για αυτό μόνο εάν τα συμπτώματα επιμείνουν μετά από αρνητικό τεστ για άλλα ΣΜΝ.  

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων κινδύνων από τη μόλυνση από το M. gen, είπαν οι ειδικοί. «Μαθαίνουμε περισσότερα για την επιδημιολογία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων όταν έχουμε καλύτερες μεθόδους δοκιμών», δήλωσε καταληκτικά ο Erik Munson, επίκουρος καθηγητής ιατρικών εργαστηριακών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Marquette στο Milwaukee.


Σχετικά Άρθρα