ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρχεται αντισυλληπτικό χάπι με λήψη μία φορά το μήνα

10 Δεκεμβρίου 2019, 16:10

images

To πρώτο αντισυλληπτικό χάπι που θα λαμβάνεται μια φορά το μήνα είναι ήδη γεγονός και γιατροί στις ΗΠΑ ήδη το δοκιμάζουν. Το φάρμακο δοκιμάστηκε σε θηλυκούς χοίρους και είναι παρασκευασμένο να διαλύεται αργά στο στομάχι απελευθερώνοντας ορμόνες επί περίπου ένα μήνα. Οι ορμόνες παραμένουν στο αίμα σε επίπεδο ανάλογο με εκείνο των ημερήσιων αντισυλληπτικών κι εμποδίζουν την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Δεδομένου ότι αρκετές γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, μένουν έγκυες επειδή ξέχασαν να το πάρουν κάποια ημέρα, το φάρμακο αναμένεται με ικανοποίηση από τους γυναικολόγους στις ΗΠΑ ώστε να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Η αργή αποδέσμευση φαρμακευτικής ουσίας έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν σε με άλλα φάρμακα όπως είναι για παράδειγμα για την ελονοσία και τον ιό HIV. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, βεβαιώνουν ότι στο μέλλον τα χάπια αυτά  αργής αποδέσμευσης θα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών που απαιτούν καλή συμμόρφωση του ασθενούς (δηλαδή να λαμβάνει τα φάρμακά του αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες).

Η ανάπτυξη του χαπιού αυτού χρηματοδοτήθηκε με 13 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και αναμένεται να αποτελέσει επανάσταση στην αντισύλληψη. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν μία στις δέκα γυναίκες που παίρνει χάπι, μένει έγκυος. Σχεδόν το 50% όσων κάνουν καθημερινή χρήση αντισυλληπτικού, χάνουν τουλάχιστον μία δόση ανά τρίμηνο. Αν το χάπι λαμβάνεται κανονικά, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι κάτω του 1% (αλλά όχι μηδενική).

Οι ερευνητές πάντως επισήμαναν ότι το νέο φάρμακο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και θα χρειαστούν τρία ως πέντε χρόνια για να ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα