ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Epstein-Barr και λοιμώδης μονοπυρήνωση

10 Ιουλίου 2023, 18:00

images

Ο ερπητοϊός Epstein-Barr (EBV), που ευθύνεται για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση, μεταδίδεται εύκολα κυρίως μέσω στοματοφαρυγγικών εκκρίσεων (σάλιο), εξ ου και πάνω από το 90% των ανθρώπων μολύνεται στη διάρκεια της ζωής του και μάλιστα κατά τη νεαρή ηλικία. Λόγω της παρουσίας του ιού στο σάλιο και τη μετάδοσή του με το φιλί, η λοιμώδης μονοπυρήνωση αποκαλείται και «νόσος του φιλιού». 

Η νοσηλεία εξαιτίας λοιμώδους μονοπυρήνωσης είναι πιθανότερη σε ένα παιδί και όχι σε ενήλικες αλλά η ταλαιπωρία είναι δεδομένη. Η ύπαρξη του ιού EBV μπορεί να διαπιστωθεί με ορολογικές εξετάσεις για την ανίχνευση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων, είτε με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, ανίχνευση αντιγόνων του ιού (ΕΒΝΑ 1, ΕΒΝΑ 2, LMP 1) και μοριακές τεχνικές. Αρκεί ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί σε εξειδικευμένο διαγνωστικό εργαστήριο.

Η νόσος του φιλιού είναι πιο συχνή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κι ενώ για τα παιδιά οι γιατροί την υποπτεύονται πιο εύκολα, για τους νέους και μεγαλύτερους ενήλικες μερικές φορές διαφεύγει της διάγνωσης.

Χρήσιμο είναι ως εκ τούτου να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται και κυρίως πώς μεταδίδεται για να θέτουμε εμείς την πιθανότητα ότι μπορεί να πρόκειται για αυτήν όταν έχουμε τα ανάλογα συμπτώματα.

Σχετικά Άρθρα