ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές

02 Ιουνίου 2022, 18:00

images

Τι είναι τελικά "φυσιολογικό" στο σεξ; Μία γενικώς αποδεκτή απάντηση είναι ότι "φυσιολογικό είναι αυτό που επιλέξαμε για εμάς, μάς ικανοποιεί και προωθεί την καλύτερη υγεία και ευζωία μας". Τι σημαίνει όμως αυτός ο ορισμός αν αναλύσουμε μία - μία τις λέξεις; 

Πρώτον, σημαίνει ότι το επιλέξαμε εμείς με ποιον θα συνευρεθούμε, πότε, που και πως. Αν λοιπόν κάποιος μάς ξεγελάσει στο που και το πως, τότε δεν είναι "φυσιολογικό" αυτό που έγινε... Ούτε αν ο τόπος (δηλαδή το "που") ήταν ένας δημόσιος χώρος που κινητοποίησε -για παράδειγμα-  την αστυνομία και μάς συνέλαβαν.

Δεύτερον, πρέπει αυτό που κάναμε να μάς έδωσε ικανοποίηση. Δηλαδή να περάσαμε κι εμείς καλά κι όχι μόνο ο σύντροφός μας. Παρότι είναι θεμιτό και ωραίο να προσφέρεις ικανοποίηση στο σύντροφό σου, εξίσου σημαντική είναι και η προσωπική ικανοποίηση.

Τρίτον, πρέπει να μην μάς πληγώνει στο σώμα ή σε ψυχολογικό επίπεδο. Διότι δεν μπορεί να είναι "φυσιολογικό" κάτι που μάς αφήνει σημάδια στο σώμα, δυσάρεστα συμπτώματα, οίδημα, πόνο ή οτιδήποτε άλλο δυσάρεστο. Ούτε είναι "φυσιολογικό" κάτι που δεν προωθεί την υγεία και την καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Ο έρωτας ισούται με τη χαρά και όχι με τον τραυματισμό και τον ψυχικό πόνο.

Ποιες είναι λοιπόν επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές; Αυτές που μάς βάζουν σε κίνδυνο σωματικό, ψυχολογικό ακόμα και νομικό αν συνδέονται με αντικοινωνική συμπεριφορά που προκαλεί τη δημόσια αιδώ. 

Ακόμα κι αν οι επιλογές μας είναι επίτηδες επικίνδυνες επειδή αυτό μάς δίνει κάποια στιγμιαία σεξουαλική ικανοποίηση, πρέπει να αναλογιστούμε το γενικό μας καλό και να αναζητήσουμε τρόπους να γίνουμε ευτυχισμένοι χωρίς να τραυματιστούμε στο σώμα και την ψυχή.

Σχετικά Άρθρα