ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εθισμός στο σεξ και αντικρουόμενες απόψεις

29 Ιουνίου 2020, 18:00

images

H υπερβολική σεξουαλικότητα είναι δυνατόν κάποια στιγμή να φτάσει τα επίπεδα του εθισμού. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ υγιούς σεξουαλικότητας και προβλήματος είναι δυσδιάκριτη αλλά σε μερικούς ανθρώπους, οι επίμονες σεξουαλικές επιθυμίες, σκέψεις και ειδικά η συμπεριφορά μπορούν να γίνουν προβληματικές. Τότε μπορούμε να μιλάμε για εθισμό!

Σε αυτόν συμμετέχουν έντονες και συνεχείς σεξουαλικές φαντασιώσεις, περίεργες παρορμήσεις και απώλεια του ελέγχου σε στιγμές και μέρη που δεν είναι κατάλληλα για σεξουαλικλα υπονοούμενα, όπως είναι μια οικογενειακή συγκέντρωση. 

Η διαταραχή της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς προστέθηκε πρόσφατα στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά η απόφαση ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί ψυχολόγοι θεωρούν ότι έννοιες όπως η υπερσεξουαλικότητα εξηγούνται καλύτερα μέσα από ένα ψυχολογικό και συμπεριφορικό πρίσμα και όχι από βιολογικά δεδομένα. 

Ωστόσο, παρά τις ενστάσεις, ένα ποσοστό 3% με 6% ανευρίσκεται στις βιβλιογραφικές αναφορές ως το σύνηθες ποσοστό του πληθυσμού που έχει εθισμό στο σεξ.

Η προβληματική συμπεριφορά που θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει τον σεξουαλικό εθισμό μπορεί να συγκαλύπτει μια κατάσταση κατάθλιψης ή άγχους, οπότε η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της δυσφορίας, αν και τείνει να δημιουργήσει τη δική της σειρά αρνητικών συνεπειών, από τη μείωση της φυσικής υγείας και τη διαταραχή των σχέσεων και της εργασιακής καριέρας. 

Κάποιοι ψυχοθεραπευτές πιστεύουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία που εξετάζει τα βαθύτερα συναισθήματα ενός ατόμου και την ικανότητά του να ρυθμίζει τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις για τον εαυτό του, τις προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες και πολλά άλλα. 

Ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνδρες που αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως «σεξουαλικώς εθισμένους» έχουν στην πραγματικότητα λιγότερη σεξουαλική δραστηριότητα από το μέσο όρο, αλλά αισθάνονται περισσότερο ντροπή για τη σεξουαλικότητά τους ή έχουν πιο αρνητικές αντιλήψεις για το σεξ. Το υποκειμενικό στοιχείο είναι λοιπόν πολύ έντονο στο θε΄μα αυτό.

Σχετικά Άρθρα