ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενσυνειδητότητα για τη σεξουαλική υγεία ως επιλογή θεραπείας για τις επιζώσες από καρκίνο

01 September 2022, 18:00

images

Η σεξουαλική δυσλειτουργία, είναι μια συχνή επίπτωση για τις επιζώσες από καρκίνο του μαστού και του γυναικολογικού καρκίνου. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Oregon, διαπίστωσε ότι μια παρέμβαση βασισμένη στην ενσυνειδητότητα που παραδόθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από εκπαιδευμένο συντονιστή, ήταν μια εφικτή επιλογή θεραπείας για αυτές τις γυναίκες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine, περιελάμβανε συνολικά 22 άτομα σε δύο μελέτες: Μία πριν από την πανδημία COVID-19 και μία κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Οι συμμετέχουσες, πέρασαν από μια παρέμβαση βασισμένη στην ενσυνειδητότητα οκτώ εβδομάδων σε ομαδικό περιβάλλον, με έναν εκπαιδευμένο συντονιστή να ηγείται των συζητήσεων σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τους παράγοντες που επηρεάζουν το σεξουαλικό ενδιαφέρον,  καθοδηγούμενους διαλογισμούς και πρακτικούς τρόπους εφαρμογής ασκήσεων ενσυνειδητότητας στην καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας.

Οι εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες, πραγματοποιήθηκαν μέσω Zoom και διήρκεσαν 1,5-2 ώρες η καθεμία. Στις συμμετέχουσες, δόθηκε επίσης, ως εργασία για το σπίτι, να κάνουν ασκήσεις ενσυνειδητότητας και να προβληματιστούν σχετικά με πτυχές της σεξουαλικότητας.

Εκτός από τις επιζώσες του καρκίνου, στην έρευνα συμμετείχαν επίσης και κλινικοί και κοινοτικοί ενδιαφερόμενοι που παρέχουν ιατρική και υποστηρικτική φροντίδα ή εργάζονται για την υπεράσπιση των επιζώντων από καρκίνο. Οι ενδιαφερόμενοι αυτοί, δεν παρακολούθησαν τις συνεδρίες της ομάδας Zoom, αλλά τους ζητήθηκε να διαβάσουν όλη την παρέμβαση και να μοιραστούν την αξιολόγησή τους για τη γενική προσέγγιση.

Γενικά, οι συμμετέχουσες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα των οκτώ εβδομάδων, είπαν ότι, η δέσμευση χρόνου ήταν διαχειρίσιμη και περισσότερο από το 80% παρακολούθησαν τουλάχιστον επτά από τις οκτώ συνεδρίες. Περίπου τα ¾ των συμμετεχουσώ,ν ανέφεραν ότι μάθαιναν και έκαναν ασκήσεις ενσυνειδητότητας, έμαθαν πώς το σεξουαλικό ενδιαφέρον επηρεάζεται από τις σκέψεις και τις συμπεριφορές, ενώ ξεκίνησαν να συνειδητοποιούν πώς η εμπειρία τους από τον καρκίνο σχετίζεται με τις σεξουαλικές τους ανησυχίες.

Σχεδόν τα ¾ των συμμετεχουσών, είπαν επίσης, ότι τους άρεσε η ομαδική φύση του προγράμματος, ειδικά το ότι ήξεραν  πως δεν ήταν μόνες τους σε αυτόν τον αγώνα. Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες ανησυχίες. Ορισμένες, είπαν, ότι οι συζητήσεις έτειναν να μονοπωλούνται από λίγες ειλικρινείς. Άλλες ένιωθαν άβολα να μοιράζονται προσωπικά στοιχεία ή δυσκολεύονταν να νιώσουν σύνδεση με την ομάδα μέσω διαδικτυακών κλήσεων.

Οι ερευνητές, θέλουν τώρα να δοκιμάσουν την παρέμβαση με μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων,  για να δουν εάν το εικονικό πρόγραμμα μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των ασθενών, δήλωσε η Jessica Gorman, επικεφαλής συγγραφέας, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Oregon.


Σχετικά Άρθρα