ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Ένοχη» η παχυσαρκία για λιγότερο και χειρότερο σεξ

04 Μαρτίου 2024, 18:00

images

Η παχυσαρκία κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας αλλά κάποιοι σχετίζονται και με τη σεξουαλική μας ζωή. Σε οργανικό επίπεδο, είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία επηρεάζει το μεταβολισμό και προκαλεί ορμονικές διαταραχές. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι οι άνδρες με παχυσαρκία, παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης η οποία ευθύνεται για την αύξηση της λίμπιντο και της ερωτικής διάθεσης. Σε δε ψυχολογικό επίπεδο, η κακή εικόνα σώματος που έχει το άτομο, ειδικά οι γυναίκες, επηρεάζει τη libido.

Στοιχεία από διάφορες καταγραφές που έχουν γίνει στον ΠΟΥ αναφέρουν ότι:

- Τα άτομα με παχυσαρκία (προσοχή όχι απλή υπερβαρότητα (δηλαδή 5-10 παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό) αλλά Δείκτη Μάζας Σώματος από 30 και πάνω) αντιμετωπίζουν ορμονικά προβλήματα.

- Οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν μειωμένη γονιμότητα και αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα στη κύηση.

- Οι άνδρες με παχυσαρκία έχουν συχνότερα διαβήτη τύπου 2 από νεαρή σχετικά ηλικία, με αποτέλεσμα καταστροφή των αγγείων του πέους και προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας από την 4η δεκαετία της ζωής.

- Άνδρες και γυναίκες που είναι παχύσαρκοι από την εφηβεία και τα πρώτα νεανικά χρόνια έχουν συχνότερα από τους υπόλοιπους προβλήματα κατάθλιψης.

- Άνδρες και γυναίκες με παχυσαρκία, παρότι τις περισσότερες φορές δείχνουν να αποδέχονται τον εαυτό τους και να είναι χαρούμενοι, κοινωνικοί και άνετοι με τους υπόλοιπους, αντιμετωπίζουν προβλήματα αυτοεκτίμησης.

Όπως φαίνεται, η απώλεια ακόμα και του 10% του σωματικού μας βάρους, μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο τα παραπάνω, ωφελώντας την υγεία, ευεξία αλλά και σεξουαλική ζωή του ανθρώπου με πολλά παραπάνω κιλά. Αξίζει λοιπόν μία προσπάθεια για πιο ποιοτικά και περιορισμένα σε ποσότητα γεύματα και καθημερινό περπάτημα, ώστε να βελτιωθεί όχι μόνο το είδωλο στον καθρέπτη αλλά και η δύναμή μας για ζωή και έρωτα.

Σχετικά Άρθρα