ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα μοντέλο «διπλού ελέγχου» βοηθά στην κατανόηση της μειωμένης λίμπιντο

26 Απριλίου 2023, 18:00

images

Έως και το 10% των ανδρών και των γυναικών επηρεάζονται από τη διαταραχή υποδραστήριας σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD), που ορίζεται ως η συνεχής έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλικές δραστηριότητες και φαντασιώσεις, με αποτέλεσμα την κακή διάθεση. Τα άτομα με χαμηλή λίμπιντο , μπορεί να αισθάνονται δυστυχισμένα και ντροπιασμένα, ωστόσο οι επιστήμονες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι η χαμηλή λίμπιντο δεν είναι κάτι που διορθώνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αντίθετα, το κλειδί για την αύξηση της λίμπιντο μπορεί να βρίσκεται στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας.

Όπως αναφέρει το The Guardian, οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η σεξουαλική απόκριση είναι γραμμική: αν σας ελκύει κάποιος και λέει ή κάνει τα σωστά πράγματα, αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε διέγερση και στη συνέχεια σε σεξ. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο αποτυγχάνει να εξηγήσει τα επίπεδα επιθυμίας των ανθρώπων για σεξουαλική επαφή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ερευνητές στο Ινστιτούτο Kinsey στο Bloomington της Ιντιάνα, πρότειναν ένα διαφορετικό σενάριο, γνωστό ως μοντέλο διπλού ελέγχου. Παρομοιάζει την ανθρώπινη σεξουαλική απόκριση με ένα πεντάλ γκαζιού και φρένου σε ένα αυτοκίνητο. Το γκάζι ανταποκρίνεται σε όλες τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνει ένα άτομο που σχετίζονται με το φύλο και στέλνει ένα σήμα «ενεργοποίησης» στο υπόλοιπο σώμα, ενώ το φρένο παρατηρεί όλους τους λόγους που αποτρέπουν την εμφάνιση σεξουαλικής επιθυμίας, τους οποίους κωδικοποιεί ως πιθανές απειλές και στέλνει ένα σήμα «απενεργοποίησης».

«Το βασικό στοιχείο για αυτό το μοντέλο διπλού ελέγχου είναι ότι προτείνει ότι οι άνθρωποι ποικίλλουν ως προς την τάση τους για διέγερση ή αναστολή», λέει η Δρ Cynthia Graham, ανώτερη επιστήμονας στο Ινστιτούτο Kinsey. Έτσι, μερικοί άνθρωποι «πατούν το γκάζι» πολύ εύκολα. Άλλοι έχουν ευαίσθητα φρένα, τα οποία μπορούν να παρακάμψουν αυτά τα σήματα – και μερικά έχουν και ένα ευαίσθητο γκάζι και ένα ευαίσθητο φρένο.

Παράγοντες, όπως το άγχος ή το πώς νιώθετε για τον σύντροφο ή το σώμα σας, μπορούν να ασκήσουν περαιτέρω πίεση σε αυτό το φρένο.

«Η διαδικασία της διέγερσης είναι η διπλή διαδικασία της ενεργοποίησης και το πιο σημαντικό, της απενεργοποίησης», λέει η Emily Nagoski, σεξουαλική παιδαγωγός και συγγραφέας του Come as You Are. "Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται, είναι επειδή δεν υπάρχει αρκετή διέγερση στο "γκάζι" αλλά πιο συχνά είναι επειδή υπάρχει υπερβολική διέγερση στο "φρένο", αναφέρει.

Προς το παρόν, η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την τόνωση της λίμπιντο είναι ψυχολογική: η Nagoski συμβουλεύει να ανατρέξετε σε προηγούμενες σεξουαλικές εμπειρίες κατά της οποίες ήταν εύκολο να διεγερθείτε, καθώς και σε εκείνες που ξεκίνησαν πολύ πριν κάτι σκοτώσει τη διάθεση.

Η ιδέα είναι να προσδιορίσετε συνθήματα από το περιβάλλον σας, συναισθήματα και εμπειρίες που ενεργοποιούν το γκάζι και το φρένο σας και στη συνέχεια να συζητήσετε με τον σύντροφό σας για το πώς να κάνετε περισσότερα για να ενεργοποιήσετε την επιθυμία σας και λιγότερα για να τη «φρενάρετε».



Σχετικά Άρθρα