ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι ο γάμος το μυστικό για την ευτυχία;

13 Φεβρουαρίου 2024, 18:00

images

Nέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί ο γάμος να αποτελεί το κλειδί για την ευτυχία, καθώς οι ενήλικες που είναι παντρεμένοι αναφέρουν ότι είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους από ό,τι εκείνοι σε οποιοδήποτε άλλο είδος σχέσης, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Gallup.

«Όπως και αν αναλύσετε αυτά τα δεδομένα, βλέπουμε ένα αρκετά μεγάλο και αξιοσημείωτο πλεονέκτημα στο να είσαι παντρεμένος από την άποψη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους», δήλωσε στο CNN ο συγγραφέας της δημοσκόπησης Jonathan Rothwell, κύριος οικονομολόγος της Gallup.

Στην έρευνα, η οποία περιελάμβανε δεδομένα από το 2009 έως το 2023, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Αμερικανοί ενήλικες ρωτήθηκαν πώς θα βαθμολογούσαν τη ζωή τους, με το 0 να είναι η χειρότερη βαθμολογία και το 10 να είναι η υψηλότερη. Στη συνέχεια, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ποιο πιστεύουν ότι θα ήταν το επίπεδο ευτυχίας τους σε 5 χρόνια.

Κατά την περίοδο της έρευνας, οι παντρεμένοι ανέφεραν σταθερά υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, που κυμαίνονταν από 12% έως 24% υψηλότερα, ανάλογα με το έτος. Οι ειδικοί ανέφεραν μερικούς λόγους για τους οποίους ο γάμος μπορεί να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευτυχίας.

«Η έννοια της δέσμευσης συνεπάγεται την εμπειρία του δεσίματος με κάποιον άλλον. Στην καλύτερη περίπτωση, σημαίνει να είσαι σε σχέση με κάποιον που είναι μια σταθερή, ασφαλής βάση στο σπίτι που θα είναι εκεί για σένα μπροστά σε οποιεσδήποτε αντιξοότητες», δήλωσε στο CNN η ψυχολόγος της Βοστώνης Monica O’Neal.

Παράγοντες όπως η φυλή, η ηλικία, το φύλο και η εκπαίδευση διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο, δήλωσε στο CNN ο Bradford Wilcox, διευθυντής του National Marriage Project στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

«Είμαστε κοινωνικά ζώα», είπε ο Wilcox. «Και όπως είπε ο Αριστοτέλης, τείνουμε από τη φύση μας να είμαστε σε σχέσεις».

Σχετικά Άρθρα