ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η ζήλια συνώνυμο του έρωτα και της αγάπης;

05 Αυγούστου 2021, 18:00

images

Κάποιοι συνδέουν την ανασφάλειά τους και την κακή επικοινωνία με το σύντροφό τους, με εκδηλώσεις έρωτα... Κάποιοι συνδέουν τη ζήλια, με την αγάπη για τον ερωτικό σύντροφο!

Αλλά όταν έχουμε ερωτευτεί ένα πρόσωπο, χαιρόμαστε όταν είναι ωραία ντυμένο, όταν έχει φίλους, όταν πάει καλά στην εργασία του, όταν έχει γνώμη για πολλά πράγματα... Θέλουμε να είναι σε καλή διάθεση, ευτυχισμένο, πετυχημένο και μέσα σε όλη αυτή την ευεξία νιώθουμε περήφανοι που θα μπορούσε να έχει επιλέξει όποιον σύντροφο ήθελε, αλλά επέλεξε εμάς!

Προ της οποιασδήποτε ερωτικής γνωριμίας όμως, πρέπει να έχει προηγηθεί η ανάπτυξη της δικής μας αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης. Αν είμαστε ικανοποιημένοι ή και περήφανοι για τον εαυτό μας, αν γνωρίζουμε τα προσόντα και την αξία μας, αν διεκδικούμε καλές συμπεριφορές και εκτίμηση για το πρόσωπό μας, τότε είμαστε ολοκληρωμένοι ενήλικες, έτοιμοι να γνωρίσουμε έναν αντίστοιχο σύντροφο...

Όταν έρθει στη ζωή μας αυτός ο άνθρωπος, όσο έρωτα και αναστάτωση κι αν νιώσουμε, όσα μικρά τσιμπήματα στην καρδιά όταν τον βλέπουμε να έχει φιλίες και συνεργασίες με άλλα πρόσωπα του αντίθετου φύλου, δεν μπορούμε παρά να τον καμαρώνουμε! Η ζήλια με την έννοια "που ήσουν", "γιατί μίλησες στον τάδε" και "γιατί κοίταξες προς εκείνη την παρέα" απουσιάζουν από ζευγάρια τα οποία αποτελούνται από ισορροπημένους ανθρώπους με αυτοεκτίμηση.

Αν πάλι διαπιστώσουμε ότι ο άνθρωπος που ερωτευτήκαμε δεν έχει το δικό μας επίπεδο και κάνει όντως ατασθαλίες, τότε δεν τίθεται ζήτημα ζήλιας αλλά απομάκρυνσης λόγω ασυμβατότητας. Διότι όταν δεν υπάρχει εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο ζευγάρι, και έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε την άλλη πλευρά ικανή για ...όλα, τότε απλά πρέπει να φεύγουμε!

Η ζήλια λοιπόν δεν ισούται με τον έρωτα και την αγάπη. Ισούται με την ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης, με την αρρωστημένη αντίληψη ιδιοκτησίας, την απουσία αγάπης και ένα μέλλον που προδιαγράφεται δυστυχισμένο.

*με συμβουλές της κλινικής ψυχολόγου- ψυχoθεραπεύτριας Δρ Ίλια Θεοτοκά.

Σχετικά Άρθρα