ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι αλήθεια ότι ο νέος δεσμός μας κάνει να ξεχνάμε τους φίλους μας;

21 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Social Networks, εξέτασε τις φιλίες των ανθρώπων σε μια ποικιλία σχέσεων, συζυγικών, γονεϊκών και άλλων... Ανύπαντροι που δεν έβγαιναν ραντεβού, άνθρωποι που έβγαιναν ραντεβού με το ίδιο άτομο για τουλάχιστον 3 μήνες, άτομα που συγκατοικούν, παντρεμένοι χωρίς παιδιά, με μικρά παιδιά, με μεγαλύτερα παιδιά ή με παιδιά που έχουν φύγει από το σπίτι. Ο συγγραφέας, Matthijs Kalmijn, συμπεριέλαβε επίσης άτομα που είχαν χωρίσει ή ξαναπαντρεύτηκαν.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα και οι συμμετέχοντες ήταν ένα αντιπροσωπευτικό εθνικό δείγμα Ολλανδών ενηλίκων ηλικίας κάτω των 65 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ με τέσσερα σετ ερωτήσεων:

1. Ο αριθμός των φίλων που είχαν: Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν έως και πέντε από τους καλύτερους φίλους τους, χωρίς να υπολογίζουν τη σύζυγο ή τα παιδιά τους.

2. Τη συχνότητα της επαφής που είχαν με τους φίλους τους: Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά μιλούσαν σε καθέναν από αυτούς τους φίλους σε ένα μήνα.

3. Κοινοί φίλοι: Για τα ζευγάρια, το ποσοστό των κοινών φίλων που είχαν.

4. Ο χρόνος που αφιερώνετε με το φίλο σας, αλλά με το σύζυγό σας παρόντα: Για τα  ζευγάρια, όταν συναναστράφηκαν με έναν φίλο, ποιο ποσοστό του χρόνου ήταν και ο σύζυγός τους εκεί;

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν (αν και δεν είναι απόλυτα οριστικά) ότι, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και περνούν από το να ζουν μόνοι, χωρίς να βγαίνουν ραντεβού, στο ραντεβού, στη μετακόμιση με σύζυγο ή σύντροφο, στην απόκτηση παιδιών, και στη συνέχεια, στην  εγκατάλειψη της οικογενειακής εστίας από τα παιδιά, χάνουν φίλους και διατηρούν λιγότερη επαφή με τους φίλους τους, σε όλο αυτό το «ταξίδι».

Η περιθωριοποίηση των φίλων είναι πιο αισθητή στη μετάβαση από το να είσαι ελεύθερος και χωρίς σύντροφο, στο να είσαι ελεύθερος και να βγαίνεις ραντεβού. Για τους άνδρες, υπάρχει μια άλλη μεγάλη μείωση στη διατήρηση της επαφής με τους φίλους για εκείνους που περνούν από το ραντεβού στη συμβίωση, ενώ αυτοί που ήταν χωρισμένοι είχαν λιγότερους φίλους από τους άνδρες που ήταν πάντα ελεύθεροι.


Σχετικά Άρθρα