ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν αντέχετε την απόρριψη; Ίσως χρειάζεστε βοήθεια ειδικού

02 Μαρτίου 2022, 18:00

images

Σε κανέναν δεν αρέσει να τον απορρίπτουν. Η διαφορά είναι ότι κάποιοι το ξεπερνούν εύκολα και κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους...

Δεν είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους... Δεν είναι δυνατόν να μάς αγαπούν όλοι... Δεν είναι δυνατόν να ταιριάζουν όλοι οι τύποι ανθρώπων μεταξύ τους.

Αν αυτές τις τρεις πραγματικότητες τις συνειδητοποιούσαμε όλοι, τότε δεν θα αντιμετωπίζαμε με εκδηλώσεις απόγνωσης την επιθυμία κάποιου να μην συνάψει σχέση μαζί μας ή να διακόψει την ήδη υπάρχουσα. Θα καταλαβαίναμε ότι ο καθένας έχει τις προτιμήσεις και τα "θέλω" του και ότι δεν μπορούμε εμείς να καλύπτουμε όλες τις προϋποθέσεις ενός άλλου ανθρώπου.

Η αδυναμία αποδοχής της απόρριψης ωστόσο είναι ένα υπαρκτό, μεγάλο πρόβλημα για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων και μάλιστα δεν αφορά μόνο τις ερωτικές σχέσεις αλλά όλες τις κοινωνικές επαφές. Τα αίτιά της δεν εδράζουν στο συνειδητό αλλά στο υποσυνείδητο και έχουν να κάνουν με την αυτοεκτίμηση και την αυτογνωσία. Δηλαδή, όταν είμαστε ανασφαλείς και δεν εκτιμάμε πολύ τον εαυτό μας, τότε κάθε "όχι" το παίρνουμε πολύ πιο σοβαρά από όσο θα έπρεπε... 

Οι αντιδράσεις σε αυτήν την περίπτωση είναι υστερικές, υπερβολικές, πιεστικές για το άλλο πρόσωπο και τελικά αντικοινωνικές. Πάνω απ' όλα όμως είναι νοσηρές για το ίδιο το άτομο που βιώνει φάσεις μανίας και κατάθλιψης οι οποίες του διαλύουν τον ψυχισμό. Η μόνη λύση στη περίπτωσή τους είναι η ψυχοθεραπεία που θα τους βοηθήσει να βάλουν τα πράγματα στις πραγματικές διαστάσεις τους και να ζήσουν μια ήρεμη, ευτυχισμένη ζωή, εκτιμώντας λίγο περισσότερο τον εαυτό τους.

Σχετικά Άρθρα