ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση διαγνώσεων γονόρροιας και σύφιλης στη Μεγάλη Βρετανία

15 Απριλίου 2024, 18:00

images

Αύξηση περιστατικών γονόρροιας παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, με τα περισσότερα να είναι στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 97% από το 2017 ενώ ακολουθούν τα περιστατικά σύφιλης με αύξηση στο 71%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Local Government Association (LGA), το οποίο ενημέρωσε επίσης ότι τη μεγαλύτερη διάδοση, παρατηρούν στις πόλεις Wigan, Dorset, Somerset, Devon και Torbay. 

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές εικάζουν ότι μέρος της παρατηρούμενης αύξησης, οφείλεται στο γεγονός ότι γίνονται περισσότερα διαγνωστικά τεστ σε ανθρώπους που δεν έχουν ξανά εξεταστεί στη ζωή τους ενώ είναι υψηλού κινδύνου καθώς αλλάζουν συχνά συντρόφους και παραδέχονται ότι κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη.

Το 2022 οι διαγνώσεις σύφιλης στην Αγγλία έφτασαν τις 8700, το μεγαλύτερο αριθμό από το 1948! Αντίστοιχα, οι διαγνώσεις γονόρροιας έφτασαν στην αναλογία 146 άτομα στις 100.000 ενώ το 2017 ήταν 80 άτομα ανά 100.000.

 Παρουσιάστηκε μάλιστα αύξηση που ξεπέρασε το 14% από έτος σε έτος...

Εκπρόσωπος από το βρετανικό υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έκανε γνωστό ότι θα δοθούν περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το βασικό είναι η ενημέρωση σχετικά με τα μέσα προφύλαξης και βέβαια η πρώιμη διάγνωση που θα οδηγήσει σε άμεση εισαγωγή στις ειδικές αντιβιώσεις.

Ο μόνος τρόπος πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι η χρήση του προφυλακτικού από την αρχή ως το τέλος της σεξουαλικής επαφής και η αποφυγή συχνής εναλλαγής συντρόφων καθώς αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επαφής με κάποιον που είναι φορέας ή νοσεί. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να μεταδοθούν από ακάθαρτα είδη υγιεινής σε τουαλέτες κοινής χρήσης αλλά και από μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, στα οποία θα κάτσει το άτομο χωρίς εσώρουχο.

Κάθε εξόγκωμα, κάθε ασυνήθιστη έκκριση, κάθε ασυνήθιστη μυρωδιά, κάθε πόνος στα γεννητικά όργανα, πρέπει να μάς οδηγεί σε ειδικό γιατρό (γυναικολόγο ή ουρολόγο) για κλινική εξέταση και ειδικά τεστ.

Σχετικά Άρθρα