ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Xρησιμοποιούν RNA για την καταπολέμηση του HIV

25 Απριλίου 2024, 18:00

images

Είναι γεγονός ότι η κοινωνία αναγνώρισε την αξία του mRNA κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν είδαμε επιστήμονες και επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να εκμεταλλεύονται τη δύναμή του για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για τον ιό μέσα σε 1 χρόνο. Τώρα, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Waterloo, Emmanuel Ho, ανέπτυξε ένα νέο νανοφάρμακο με γενετικό υλικό που ονομάζεται μικρά παρεμβαλλόμενα RNA (siRNA) για την καταπολέμηση του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), χρησιμοποιώντας γονιδιακή θεραπεία. Αυτά τα siRNA ρυθμίζουν το ποια γονίδια ή πρωτεΐνες ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται στα κύτταρά μας και έδειξαν μείωση κατά 73% στην αντιγραφή του HIV.

«Αυτό ανοίγει την πόρτα για νέες θεραπείες στον αγώνα κατά του HIV», είπε ο Δρ Ho, ο οποίος είναι μεταξύ των ερευνητών και επιχειρηματιών του Waterloo που ηγούνται της καινοτομίας στον τομέα της υγείας στον Καναδά. 

H αυτοφαγία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, προκειμένου ο οργανισμός μας να εξαλείψει μικρόβια, όπως ιούς και βακτήρια στα κύτταρα. Ο HIV παράγει μια πρωτεΐνη, τη Nef, που εμποδίζει τα κύτταρα να ενεργοποιήσουν την αυτοφαγία. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα για την ανάπτυξη ενός συνδυασμού νανοφαρμάκου που μπορεί να επανενεργοποιήσει την αυτοφαγία και να αποτρέψει την είσοδο του HIV στα κύτταρα, επιτρέποντας στον οργανισμό μας να επανεκκινήσει το αμυντικό του σύστημα.

Επιπλέον, ο HIV διαθέτει ένα γονίδιο, το CCR5, που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα. Τα siRNA στοχεύουν, τόσο το Nef, όσο και το CCR5 για να μειώσουν τη μόλυνση από τον HIV. Αυτό το νανοφάρμακο προορίζεται για κολπική εφαρμογή για την προστασία από τη σεξουαλική μετάδοση του HIV.

"Οι ιοί είναι έξυπνοι. Παράγουν πρωτεΐνες Nef για να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτοφαγίας", είπε ο Ho. "Η διαδικασία μας επιτρέπει στο σώμα μας να καταπολεμήσει την ιογενή λοίμωξη χωρίς να χρειάζεται πρόσθετα φάρμακα".

Ο Ho επιβεβαιώνει ότι τα επόμενα βήματα της ερευνητικής ομάδας, περιλαμβάνουν περαιτέρω βελτιστοποίηση της διαδικασίας και εστίαση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αυτοφαγία διαδραματίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά μας προστατεύονται από τους ιούς.

«Ελπίζουμε επίσης ότι αυτή (η έρευνα) θα ρίξει λίγο φως για την ανάπτυξη περισσότερων εναλλακτικών προσεγγίσεων για την αποτελεσματική μείωση της μικροβιακής αντοχής», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα